fbpx
Ishrana deteta

Da li bebi treba davati vodu

Stalno se polemiše oko toga da li bebi treba davati vodu ili ne. Stare preporuke su jednostavno – stare. Nastale su u vremenu kada nije postojalo toliko saznanja oko toga šta sve sadrži majčino mleko, a nije ni postojala adekvatna zamena koja ga najbolje imitira.  

Da li novorođenče treba da pije vodu?

Novorođenčetu nije potrebna voda do uzrasta 6 meseci. Odnosno dok ne počne da jede čvrstu hranu. Majčino ili adaptirano mleko su dovoljni bebi da bi bila hidrirana.
Davanjem više vode možete da napunite stomak svoje bebe vodom, što može da smanji njen apetit i učini je pothranjenom. Pedijatri su takođe oprezni po pitanju vode, jer može lako da preoptereti bubrege vašeg deteta. Davanje previše vode detetu može da prouzrokuje da mu bubrezi prebrzo i previše izbacuju natrijuma i elektrolita, ostavljajući manjak neophodnih soli. U ozbiljnijim slučajevima, to može da izazove napade. Nemojte brinuti da se to lako dešava, ovo su situacije kada beba konstantno pije 50 i više mililitara vode tokom dana u prvim mesecima.

Čak i po vrućem danu, većina beba ne treba vodu – majčino mleko ili formula je dovoljno da ih čini hidriranim. Međutim, ako je baš vruće, ne može da škodi da bebi ponudite vodu. Činite to najmanje sat vremena nakon obroka i onda kada znate da nije gladna.

NIKADA bebama u vodu nemojte dodavati kim ili limun, kao što je nekada rađeno.

Kada bebama treba ponuditi vodu?

  • Ako beba ima zatvor, pedijatar će predložiti da joj dajete 50-60ml dnevno ili biljni čaj kako bi vratila učestalost stolice;
  • Ako beba ima stomačni virus i postoji opasnost da dehidrira, tada će lekar savetovati da što češće dojite bebu, međutim, ako ne dojite, rećiće vam da kupite specijalnu formulu kojom ćete praviti mleko. A osim toga, možete bebu nuditi i vodom. Važno je da beba u ovim situacijama ne dehidrira, kako ne bi morala da prima infuziju, a ne koliko će napredovati u tih par dana.

Voda i uvođenje čvrste hrane  da li bebi treba davati vodu

Kada počnete sa uvođenjem čvrste hrane, počnite i da nudite bebi vodu povremeno. Verovatno neće piti više od 5ml, čak i ako bude htela da pije vodu. Nemojte praviti grešku da bebi dajete vodu u toku ili odmah nakon obroka.

Bebi treba ponuditi vodu najmanje 20 minuta nakon obroka.

Bebama se u početku nakon obroka daje majčino ili adaptirano mleko, bilo da je u pitanju jedna kašičica hrane ili ceo obrok.

Koju vodu odabrati za novorođenče?

Na tržištu postoje vode prilagođene bebama, kao i flaširane vode koje se mogu davati novorođenčetu. Takvu vodu ne treba prokuvavati prva 24 sata od otvaranja. Nakon toga se savetuje da vodu prokuvate.
Za ishranu beba možete koristiti i prokuvanu vodu sa česme.

Save

Save

Midas

Related Articles

Back to top button