fbpx
Dojenje

Zastoj mleka

Šta kada mleko zastane?

Početak dojenja može da nosi sa sobom nelagodnost. Naime, posle 9 meseci pripreme za taj čin, hormoni konačno prestaju da koče nadolaženje mleka i majka prvih nedelja to intenzivno oseća kroz moguće trnce, peckanja i osećaj težine unutar dojki. Te neprijatnosti se izgube tokom podoja, a ponove pred sledeći.

Posle nekoliko nedelja majčino telo se prilagodi potrebama bebe, dojke proizvode dovoljnu i potrebnu količinu i vremenom ti osećaji nelagodnosti nestaju. Dojke su više opuštene, mekše i nema onih simptoma sa početka. Tu majke obično krenu da se pitaju čuveno „Da li imam dovoljno mleka?“ ili na žalost zaključe da ga više nema. Što je skroz pogrešno.

Desi se tada da beba uđe u tzv. skok (deca rastu na mahove a ne lineralno) i da traži u nekom periodu da češće i duže sisa. Taj period traje nekoliko dana, a onda se vrate na staro. Tada nastaje problem pojačanog priliva mleka.

Taj problem pojačanog priliva se može javiti i kad beba krene da prespava noć u većim razmacima, kao i kada majka želi da kontroliše vreme kad su podoji, ograničavaju ih na određeni vremenski razmak, a ne da doji po zahtevu.

U situacijama kad beba nije adekvatno uhvatila dojku pa time je ni ispraznila, a i u situacijama kad se uvođenje dohrane suviše brzo radi, mleko zaostaje u dojkama.

Kod zaostajanja kao i povećanog priliva mleka, dolazi do zastoja mleka. Dojka je bolna, topla i pod rukom se osećaju čvorići. Ono što tad može da pomogne su što češći podoji, kao i pokušaj da se beba namesti u bolji, odgovarajući položaj za dojenje. Mogu da pomognu i topli oblozi – topao peškir na grudi ili čak babski recept – list kupusa na grudi da odstoji 2-3 sata. Blaga masaža tog područja može da bude od pomoći, kao i duže tuširanje grudi toplom vodom.

Ako se zastoj nastavi, može doći do začepljenja nekog od mlečnih kanala i posledično upale dojke – mastitisa. Obično je zahvaćena jedna ali mogu i obe dojke. Dojka je izrazito tvrda na dodir, topla, otečena, izraženo bolna. Često su i bradavice zbog te tvrdoće dojke zaravljenje i čak i uvučene. Može ih pratiti osećaj groznice i temperatura do 38 stepeni.

Ono što predstavlja terapiju pored sisanja na zahtev, toplih obloga je mirovanje u krevetu i lekovi protiv bolova. Ako je potrebno, izmlazati se i posle podoja. Ako su bradavice toliko zaravljene da dojenje ide otežano kao i korišćenje pumpica za izmlazanje, to se može raditi i ručno, gde se bradavica prihvati između palca i kažiprsta i izmlaza, dok se drugom rukom blago masira to područje.

U početku je mastitis nebakterijskog porekla, ali ako potraje može da dođe do komplikacije bakterijama. Isto se može desiti preko nekih ranica na dojci ili bradavicama ako postoje (stoga je jako bitno pregledati bradavice i tretirati eventualno nastale ragade), ali i preko samog kanala u bradavici. Simptomi su isti, samo izraženiji i upala traje duže. Pored pobrojanog za terapiju mastitisa, ovde se priključuju i antibiotici.

Ono što je najbitnije je da se sve to vreme, iako je bolno, ne prekida dojenje.

Takav prekid u ovoj situaciji bi samo još više pogoršao simptome i doveo do stvaranja gnoja – apscesa dojke.

Apsces predstavlja jedno ograničeno područje (organizam pokušava da ograniči infekciju, pa stvara neku vrstu izolacije zaraženog područja) gde se nalaze bakterije, oštećeno tkivo i ćelije organizma koje se bore sa tim bakterijama. Područje dojke iznad toga je crveno. Sama dojka nije više toliko tvrda kao kod mastitisa, a vremenom je taj deo sve mekši. Temperatura obično prelazi 39 stepeni. Majka se oseća veoma loše, malaksalo.

Dijagnozu apseca doktor utvrđuje ultrazvukom. Sama terapija obuhvata u početku antibiotike, a ako je potrebno, radi se hirurška drenaža. Deo dojke gde se nalazi apsec se zaseca i uvodi cevčica kroz koju se izbacuje gnoj napolje. Ovaj dren se drži obično 2-3 dana i majka je tada smeštena u bolnici. Sve vreme se preporučuje da se dojenje nastavi jer to može samo da pomogne bržem izlečenju dojke. Postoje kontrole posle na svaka 3 meseca.

Milena Kostić,

vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja ”Roditelj”

Mileni možete poslati pitanje na: dojenje@demetra.rs

Save

Save

Save

Save

Save

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles