fbpx
AktuelnoVesti

Stopa fertiliteta u Evropi

Kakva je stopa fertiliteta u Evropi i koliko se razikuje Srbija u odnosu na zemlje Evropske Unije? Pogledali smo nove podatke Eurostata i prosečan broj rođenih po ženi u Evropskoj Uniji je 1,53 u 2021. godini. Pre jedne decenije, ovaj procenat je bio 1.54, tako da se može smatrati veoma stabilnim. Međutim, ovo nije dovoljno visoko da bi broj stanovnika Evrope ostao nepromenjen. Potrebno je da prosečan broj dece po ženi bude najmanje 2,05, ako ne računamo migracije sa drugih kontinenata i delova Evrope koji nisu u Evropskoj Uniji.

Iako su ovo podaci za članice Evropske Unije, ni Srbija mnogo ne odstupa. Ukupan fertilitet u Srbiji je 1,63, dok je u beogradskom regionu niži sa 1,58 dece po ženi.

Stopa fertiliteta u Evropi

Priloženi grafikon razmatra kakva je stopa fertiliteta i kako se ona menjala, ali i sagledava prosečan broj dece koja su živorođena. Možemo uvideti da je u poslednjoj deceniji, stopa fertiliteta značajno porasla u Češkoj, Mađarskoj, Nemačkoj, Rumuniji i Letoniji, dok je opala u zemljama kao što su Italija, Španija, Francuska, Belgija i Irska.

statistika plodnost u evropi
Stopa fertiliteta – izvor: statista.com

Dok su svetu značajno raste broj novorođene dece i planeta je prošle godine dostigla cifru od preko 8 milijardi stanovnika, u Evropi je u padu broj novorođene dece. Najniže stope nataliteta u zemljama Evropske Unije imaju: Italija (1,25), Španija (1,19) i Malta (1,13).

Pročitajte: Statistika o porođajima – gde je Srbija, a gde je Evropa?

Objavljen: 19. septembar 2023. godine, ažuriran: 18. januar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button