fbpx
AktuelnoDogađaji i dešavanja

Obeležavanje Evropskog dana donora

Utorak, 10. oktobar, 12:00

Park Ušće (iza istoimenog tržnog centra – kod Skejt parka)

Obeležavanje Evropskog dana donora – Povodom Evropskog dana donora organa,  Udruženje transplantiranih i pacijenata na listi čekanja za transplantaciju „Donorstvo je herojstvo“ po drugi put, uz podršku “Udruženja pacijenata Srbije”, će u utorak 10.oktobra u 12h, u parku Ušće (deo iza istoimenog Tržnog centra – kod Skejt parka) organizovati simbolično puštanje zelenih balona (zelena boja je simbol doniranja organa) kod memorijalne ploče koju smo postavili prošle godine u znak velike zahvalnosti donorima (živim i kadaveričnim), kao i porodicama koje su dale pristanak za darivanje organa svojih najbližih i tako spasile i produžile živote mnogih. 

JAVNI SKUP APEL ZA ŽIVOT

Obeležavanje Evropskog dana donora

Naši heroji su naši donori, kao i porodice koje su u svojim najtežim životnim trenucima steglesrce i dale saglasnost za darivanje, produživši time naše živote. Nema dana da ih se ne setimo i ne zahvalimo. 

Upravo zato, pozivamo sugrađane da nam se pridruže i podrže u ovoj akciji, da na dostojanstven način iskažemo zahvalnost i podsetimo se koliko je ova tema od životne važnosti, kako za ljude koji su trenutno na listi čekanja za transplantaciju, tako i za ljude koji će nažalost u nekom trenutku biti.

Podsećamo, u Srbiji je na listi čekanja za transplantaciju organa 2.000 ljudi kojima je potreban bubreg, srce, jetra ili rožnjača. Među njima je i skoro 40oro dece na hroničnom programu dijalize kojima je takođe neophodna transplantacija kako bi ponovo mogli da imaju bezbrižno detinjstvo.

Obeležavanje Evropskog dana donora, a u Srbiji su prošle godine urađene svega 2 transplantacije, a ove godine 28.

Evropski dan donora organa obeležava se od 1996. godine i pored osnovnog cilja da iskaže zahvalnost i poštovanje donorima i njihovim porodicama, takođe teži da  podigne svest o značaju doniranja organa. Koliko je situacija alarmantna najbolje govori u prilog činjenica da se u Evropi na svakih sat vremena novih 6 pacijenata doda na listu čekanja.

Na događaju će govoriti: Dr Aleksandra Vlačić – direktorka Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlj, prof. dr Radmila Blagojević Lazić – nefrolog, član Akademije medicinskih nauka, pukovnik mr sc. med. dr Neven Vavić – specijalista interne medicine, Načelnik Centra za transplantaciju solidnih organa na VMA, Milena Ivić – pacijentkinja na dijalizi i na listi čekanja za transplantaciju organa, Nikola Malić – pacijent sa transplantiranim bubregom,Mirjana Obućinski – JKP “Zelenilo” Beograd, Rukovodilac, Centar za informisanje, Miodrag Popović – direktor Turističke organizacije Beograda, Savo Pilipović – predsednik “Udruženja pacijenata Srbije” i Ivana Jović – predsednica udruženja „Donorstvo je herojstvo“.

Ovaj događaj podržali su Turistička organizacija Beograda i JKP „Zelenilo“ Beograd.

apel za život - donorstvo je herojstvo

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button