fbpx
Sport

Nova godina – idealna prilika za nove navike

Nove navike u novoj godini

Kraj godine je idealna prilika da rezimiramo aktivnosti koje ostavljamo u ovoj godini i da napravimo planove za narednu godinu, a nova je tu za neke nove navike.

Ali, ma koliko uživali u planiranju, veliki broj ljudi ovaj period godine doživljava veoma stresno. Ono što izaziva taj neprijatan osećaj su zaključci da većinu donetih odluka nismo ostvarili. Samo mali broj ljudi, tačnije samo 8% njih, ispuni svoju novogodišnju odluku.

Veliki deo tih odluka se odnosi na to da uradimo nešto po pitanju svoje forme, da budemo aktivni i hranimo se kvalitetnije.

Važno je imati na umu da je za postizanje određenog cilja važnije koje navike steknemo na tom putu, nego što je samo dostizanje željene forme ili izgleda. Iako ne zvuči možda primamljivo, stvaranje navika je to na šta treba da stavimo fokus jer kada postignemo cilj, one su to što nam ostaje. Ukoliko se vratimo starim navikama, a vraćamo im se ako nismo izgradili nove, neminovan je povratak i na pređašnje stanje.

Koji god cilj bio pred nama, on zahteva trud i disciplinu. Ako se oslonimo samo na želje i početnu motivisanost, vrlo brzo ćemo splasnuti jer ne možemo sve vreme biti podjednako motivisani. Često pred sebe postavimo nerealne ciljeve, koji su iznad naših mogućnosti i sposobnosti i prolazimo kroz veliki stres kada ih ne dostignemo.

Ovakvo iskustvo vodi ka sve manjem samopouzdanju i obeshrabruje nas. Ponekad se tešimo da postoje prečice koje će nam omogućiti željene rezultate, privremene i kratkog daha, ali se naposletku vratimo na početak.

Ako mislite da je pravo vreme da nešto konkretno preduzmete po pitanju vežbanja i ishrane poslušajte nekoliko saveta.

Omiljena aktivnost

Zamislite koju to aktivnost volite da radite, u čemu uživate i čemu se radujete. Posvetite se tome.

Nije neophodno ići u fitnes centar da bismo bili fizički aktivni, to može biti šetnja, ples, plivanje, sve ono gde smo fizički aktivni. Tada nam dodatna motivacije neće biti potrebna.

Razmislite da li volite više da budete sami ili u društvu, napolju ili unutra.

Ukoliko niste sigurni šta je to što volite, isprobavajte. Probajte nešto novo, iako možda sebe ne možete da zamislite na taj način. Možda se iznenadite i otkrijete nešto novo o sebi.

nova godina za nove navike
Nova godina za nove navike

Pojednostavite

Mnogi ne počinju ni sa kakvom aktivnošću jer zamišljaju da su za nju potrebni specijalni uslovi, oprema, vremenski uslovi, doba dana, vreme koje protekne nakon obroka ili bilo šta drugo.

Ne komplikujte, izaberite da radite ono što vam je najjednostavnije. Šetnja, trčanje, vežbe kod kuće, za sve to su vam potrebne samo patike i volja, verujem da to svi imamo.

Birajte aktivnosti koje možete raditi bilo kada i bilo gde ukoliko imate poteškoća da se organizujete. Najlošiji trening je samo onaj koji nikada nije odrađen.

Planirajte

Na putu ka cilju imaćete faze kada brže i kada sporije napredujete. Kada pogres uspori, ono što će vas održati na pravom putu je plan koji ste prethono napravili. Obavežite se sebi da ćete ga pratiti bez obzira kojim tempom napredujete.

Postavite mini ciljeve, koji su ostvarivi u kraćem roku i koji vam služe kao motivacija kada proces uspori.

Verovatno vam je poznat osećaj kada nešto radite i vidite napredak, dobar rezultat. Omogućite sebi da češće uživate u tom osećaju tako što ćete napraviti nedeljne planove i na taj način lakše održavati kontinuitet i biti na dobrom putu ka stvaranju dobrih navika.

Autor: Marina Ilić

Pročitajte još: Nova godina – nove odluke

Marina Ilić,

 

Fitnes trener i savetnik za ishranu i suplementaciju. Po formalnom obrazovanju građevinski inženjer. Mama dvoje dece, svoju aktivnu svakodnevnicu i zdrav način života deli na Instagramu, na profilu @marina.fit.mom okupljajući mame koje interesuje kako da uključe zdrave navike u svoj gust raspored. Ljubav prema fitnesu gaji još od osnove škole, a temom zdrave ishrane počinje da se interesuje u svojoj prvoj trudnoći. Najviše od svega je raduje da sa ženama razmenjuje dobru energiju i pomaže im na njihovom putu ka cilju. Možete je pratiti na youtube kanalu Marina Fit Mom.

Midas

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button