Lenja pita na starinski način
Da li ste se nekada pitali kako se pravi originalna lenja pita na starinski način? Ona se pravi sa puno jabuka i koristi se svinjska mast, ne ni puter, a ni margarin.
Da li je maslinovo ulje protiv demencije zaista delotvorno i na koji način nam može pomoći? Odavno znamo da nije problem u masnoćama već u vrsti masti koju koristite. Naprotiv, masti su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma, samo je važno koje masti koristite. Nasuprot štetnom rafinisanom ulju, postoje vrste ulja koje su preporučljive za upotrebu, a među njima je i hladno ceđeno maslinovo ulje. Ono se pokazalo kao dobar izbor u prevenciji mnogih zdravstvenih problema.
U ovom tekstu
Istražujući ishranu koja može da blagotvorno utiče na prevenciju pojave demencije, istraživanja na miševima su pokazala da ekstra devičansko maslinovo ulje može da spreči toksično nagomilavanje proteina odgovornih za demenciju. Ono je, pre svega, odavno poznato po svom svojstvu da smanji rizik od visokog holesterola i srčanih bolesti, ali sada je pokazalo da ima pozitivnih rezultata za nervni sistem i kognitivne sposobnosti.
Jedna studija, rađena na miševima još 2012. godine, pokazala je da hladno ceđeno maslinovo ulje poboljšava rezultate na testovima pamćenja. (Izvor: IOSpres.com) Pre nekoliko godina, objavljena je studija koja je otkrila da maslinovo ulje smanjuje rane neurološke znake pojave Alchajmerove bolesti. Studija je takođe rađena na miševima. (Izvor: MNT)
Protein tau se povezuje sa Alchajemrovom bolešću, kao predindikator nastanka bolesti. Tau protein se kod različitih oblika demencije i kod Alchajmerove bolesti nakuplja u neuronima u obliku toksičnih “spletova”. U zdravom mozgu, normalan nivo tau proteina pomaže u stabilizovanju neurona.
Kod miševa u taupatijama, nagomilavanje spletova unutar neurona sprečava da oni primaju hranljive materije i komuniciraju sa drugim neuronima, što rezultira smrću miševa.
Miševi koji su bili predmet istraživanja, a skloni nakupljanju tau proteina dobijali su ishranu bogatu hladno ceđenim maslinovim uljem već sa 6 meseci (preneseno na ljude,to bi bilo sa oko 30 godina). Miševi koji su imali ovakvu ishranu imali su čak 60% manje tau proteina i bolju memoriju 6 meseci kasnije (to je, okvirno, 60 ljudskih godina). Miševi koji su koristili maslinovo ulje, bili su bolji u pamćenju lavirinta i prepoznavanju novih predmeta.
Istraživanje je pokazalo da ekstra devičansko maslinovo ulje direktno poboljšava kratkoročnu plastičnost mozga i pamćenje, poboljšava sinaptičku aktivnost i smanjuje tau neuropatologiju kod miševa.
Svi bi trebalo da redovno koriste maslinovo ulje u ishrani. Važno je da ono bude hladno ceđeno ili ekstra devičansko, ne bilo koje maslinovo ulje i ne ulje od komine. Sada je i naučno dokazano da ono štiti mozak i poboljšava pamćenje, pa može biti prevencija od pojave demencije.
Objavljen: 23. oktobar 2023. godine, ažuriran: 21. decembar 2024. godine