fbpx
Ginekologija

Prva uspešna transplantacija materice od majke ćerki

Doktori na Univerzitetu u Geteborgu u Švedskoj su uradili sjajan posao. Urađena je prva uspešna transplantacija materice od majke davaoca za ćerku koja je primalac, navodi se u saopštenju izdatom 17.septembra ove godine (2012.). Lekari kažu da neće računati da je to potpuni uspeh dok kao “rezultat ne dođu deca”, ali za sada, oni slave veliki korak na tom putu.

Dve žene, obe u svojim tridesetim godinama, prošle su već VTO tretman – hormonske tretmane, aspiraciju jajnih ćelija i oplodnju jajnih ćelija – a zatim su primile nove materice od svojih majki. (Jedna žena je rođena bez materice, a drugoj je njena uklonjena pre nekoliko godina zbog raka grlića materice, ali obe su imale funkcionalne jajnike.) Za sada su transplantacije uspešne i obe žene su zdrave, pa naučnici kažu da će uskoro preneti i embrione. 

Ovo stvara nove mogućnosti ženama koji prethodno nisu bile u mogućnosti da ostvare trudnoću zbog nedostatka materice ili komplikacija na njoj. Ali, to je takođe postavlja puno pitanja o dugoročnom uticaju na zdravlje žena koje su primile transplantat. Skot Nelson, šef akušerstva i ginekologije na Univerzitetu u Glazgovu, navodi neke od rizika: “U smislu rizika za samu trudnoću, najveći problemi su da se posteljica ne razvija normalno, da beba ne raste pravilno i da dođe do prevremenog porođaja. Prevremeni porođaj je veliki rizik, na primer dete se rađa male telesne težine, a to je ono što uglavnom stvara zabrinutost.”

Transplantacija materica od majke
Transplantacija materice od majke davaoca za ćerku

Ali nije se dotakao uticaja hormona u tretmanu, same operacije i dugoročnih rizika za samu ženu koja prima transplantat.

Godine 2000. je žena u Saudijskoj Arabiji dobila transplantat od živog donora, ali su morali da ga uklone tri meseca kasnije zbog krvnog ugruška. Prošle godine (2011.), turski lekari su presadili matericu od umrlog donatora, ali žena primalac još nije ostala trudna a i nije prošlo dovoljno vremena za posmatranje dugoročnih učinaka.

Midas

Related Articles

Back to top button