fbpx
Trudna sam

Hormoni trudnoće

Hormoni trudnoće su tokom devet meseci razvoja novog života veoma aktivni i svaki ima svoju važnu i posebnu ulogu. O tome koji su to hormoni i koja je uloga svakoga od njih, možete pročitati u tekstu koji sledi.

Šta su hormoni trudnoće?

Gonadotropini

Uloga gonadotropina je da omogući  sazrevanje jajne ćelije svakog meseca u jajniku. Oni takođe pripremaju sluzokožu materice da je prihvati ukoliko dođe do oplodnje. Njihovo izlučivanje privremeno prestaje za vreme trudnoće, ali se posle rođenja deteta postepeno vraća.

Gonadotropine izlučuje hipofiza. Po prestanku dojenja, nivo gonadotropina se polako reguliše, a nivo oksitocina i prolaktina opada. Samim tim, ovulacija i menstruacija se vremenom vraćaju u normalu. To, svakako, ne znači da ne postoji mogućnost da ostanete u drugom stanju dok dojite, ali su šanse manje nego inače. Pročitajte: Gonadotropini i ovulacija

Humani horionski gonadotropin

Ovaj hormon je poznat kao Beta HCG i njegovim testiranjem se jako rano može utvrditi trudnoća.

Za HCG se vezuje pojava mučnina početkom trudnoće. Količina ovog hormona u krvi i urinu počinje da se povećava 7 dana od začeća, a opada između 13. i 18. nedelje. U to vreme, često prestanu i mučnine kod žena koje su ih imale.

HCG izlučuje sloj ćelija koje okružuju embrion sa spoljne strane, pre nego što se smesti u sluzokožu materice. On u početku trudnoće ima važnu ulogu u stvaranju žutog tela koje kasnije proizvodi progesteron i estrogen.

Dejstvo HCG na hipotalamus i moždani centar koji je zadužen za raspoznavanje mirisa rezultira ”menjanjem” čula mirisa i ukusa.

Hormoni trudnoće: Progesteron

Progesteron se naziva zaštitnikom trudnoće. Nastaje iz holesterola, pod uticajem enzima. Služi da prirpemi sluzokožu materice za prihvatanje oplođene jajne ćelije, kako bi mogla da se usadi u materici.

Progesteron sprečava imunološki sistem majke da odbaci plod, jer oplođena jajna ćelija u početku predstavlja strano telo za majku. Kada se formira, posteljica do kraja trudnoće preuzima lučenje progesterona.

Progesteron sprečava kontrakcije materice, jer služi za relaksaciju mišića, te na taj način smanjuje rizik od spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja. Međutim, on svoje dejstvo ispoljava i na mišiće okolnih organa i krve sudove abdomena, pa može doći do zatvora, stvaranja kamena u žuči, otežanog lučenja mokrenja. PROČITAJTE: Smanjen nivo progesterona

Estrogen

Delovanje estrogena izaziva razvoj dojki i ženskih polnih organa, a posebnu ulogu ima u trudnoći. Osim povećanja grudi, oni utiču i na razvoj mišića materice. Estrogen izlučuje žuto telo dok se posteljica potpuno ne oformi, a onda ona preuzima ulogu.

Nivo estrogena u organizmu raste sa napredovanjem trudnoće. Dok je na početku nivo nizak, vremenom on ne sme da stagnira ili opada, jer to može značiti da je plod ugrožen.

Porođaj počinje upravo u trenutku kada estrogen nadvlada progesteron koji sve vreme smiruje kontrakcije materice.

Estrogeni su glavni ”krivci” za pojačanu pigmentaciju kože. Usled njihovog delovanja pojavljuju se tamnije bradavice i ”linea negra” (tamna linija na sredini stomaka).

Hormoni trudnoće: Oksitocin

Dokazano je da stvaranje oksitocina u centralnom nervnom sistemu utiče na razvoj emocija između muškaraca i žena, pa ga nazivaju i ”hormon ljubavi”.

Oksitocin kod žena izaziva kontrakcije i pokrete u jajovodima, što omogućava jajanoj ćeliji da se sretne sa spermatozoidom i dođe do oplodnje.

Sa napredovanjem trudnoće, nivo oksitocina raste i dostiže vrhunac pred vreme za porođaj. On izaziva kontrakcije materice, dovodi do širenja materičnog ušća, spuštanja i, na kraju, rađanja bebe. Ukoliko je potrebno oksitocin se ubrizgava uz pomoć infuzije i ubrzava sam tok porođaja.

Izlučivanje oksitocina posle porođaja smanjuje opasnost od gubitka prevelike količine krvi. On izaziva stezanje materice i njeno vraćanje na stanje pre trudnoće.

Adrenalin i oksitocin u prva dva dana po rođenju deteta izazivaju osećaj sreće, te tako dozvoljavaju majci da se odmori i zaboravi na bolna iskustva na samom porođaju. A, veliki značaj ima u ”buđenju” materinskog instinkta.

hormoni

Prolaktin

Osnovna uloga prolaktina je regulacija lučenja mleka. Ovaj hormon izlučuje hipofiza.

Prolaktin se nalazi u malim količinama u krvi žene do porođaja, ali zajedno sa oksitocinom, njegov nivo u prvih 48 sati od porođaja raste neverovatnom brzinom, pripremajući dojke za dojenje. Prolaktin se stvara u posteljici tokom trudnoće, ali lučenje mleka ne počinje usled dejstva ostalih hormona, posebno progesterona. Kada uticaj drugih hormona opadne, po porođaju, dojke počinju da prozvode veće količine mleka.

Način da se nivo prolaktina održi je davati bebi da sisa. Sisanje je najbolji stimulans jer nadražaj od dojke, putem kičmene moždine stiže do hipofize. Oksitocin pomaže tako što grčenjem mlečnih kanala, pomaže mleku da izađe.

Zato je važno da majka što češće bebu stavlja na grudi, bude uporna i izbegava dohranjivanje, kako bi se bebi obezbedila najzdravija hrana.

Bitno je da se UVEK konsultujete sa endokrinologom pre uzimanja bilo kakve dodatne terapije hormonima. Njihovo doziranje treba da bude individualno i jako je teško odrediti pravu dozu, koja neće narušiti neku od narednih faza trudnoće, sam tok porođaja, dojenje ili vraćanje organizma majke u stanje pre trednoće. U današnje vreme česti su slučajevi kada se otežano izvodi porođaj, potrebno je dosta vremena da se ponovo pravilno uspostave ciklusi, nemoguće je uspostaviti pravilno i dugotrajno dojenje ili se materinski instinkt ne ”budi” odmah. Sve ovo su znaci nedovoljnog lučenja nekog od hormona, koji je sprečen drugim hormonom.

Najbitnije je slušati svoje telo i doktora, ali i znati da je u preko 90% trudnoća priroda dovoljna da trudnoću održi zdravom od početka do kraja. Ovo je ujedno i najbolji način za vas i vaše dete, kako biste nesmetano prošli kroz sve faze.

Horomoni trudnoće
Hormoni trudnoće

Literatura:

  1. NCBI: Use of progestagens during early pregnancy – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3987350, 2013.
  2. NCBI: Oxytocin in Pregnancy and the Postpartum: Relations to Labor and Its Management – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3902863, januar 2014.

 

Save

Save

Save

Midas

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button