fbpx
Pregledi u trudnoćiTrudnoća

Prvi ginekološki pregled u trudnoći

Prvi ultrazvuk u trudnoći

Zakasnila vam je menstruacija i uradili ste test za trudnoću koji je ispao pozitivan. Čestitamo! Sada je vreme da zakažete prvi pregled u trudnoći.

Sigurno su vam se pojavili već neki simptomi trudnoće i u ovom trenutku imate mnogo pitanja i briga: šta ne smem da jedem, da li ne smem da se naprežem, šta ako se prehladim, smem li da popijem lek za glavobolju

Odgovore na sva ova i bilo koja druga pitanja koja imate daće vaš ginekolog čim odete na pregled.

Prvi mesec trudnoćeRačunanje nedelja i meseci trudnoće

Kada i gde da zakažem prvi pregled u trudnoći

Javite se ginekologu u vašem domu zdravlja u koji inače idete. Ako već niste, odaberite ginekologa kod koga ćete u buduće ići. Trudnice inače imaju posebne termine za preglede kako bi izbegle dugo čekanje.

Osim toga, trudnoću možete voditi i kod privatnog lekara po važem izboru.

Pregled kod ginekologa možete da zakažete čim vam izostane menstruacija, mada se obično preporučuje da sačekate oko dve nedelje kako bi lekar mogao preciznije da vidi nova dešavanja u vašoj materici. Ukoliko odete prerano, lekar verovatno neće moći sa sigurnošću da vam potvrdi da ste trudni. Otprilike u petoj ili šestoj nedelji obično se na ultrazvuku jedva vidi, ili čak ne vidi uopšte, gestacijski mešak. Ovo dosta zavisi od kvaliteta ultrazvučnog aparata. Ukoliko vam je izostala menstruacija, a trudnoća još nije vidljiva na pregledu, test Beta HCG iz krvi  bi mogao da da konačnu potvrdu.

Visok nivo estrogena
Photo by Becca Tapert on Unsplash

Kada se lekaru treba javiti odmah, čak i pre nego što je vreme za prvi pregled u trudnoći?

Međutim, ukoliko imate tegobe lekaru se morate javiti odmah.

To posebno važi ako imate:

  • Jače bolove u stomaku ili leđima – blaži bolovi u donjem stomaju ili pri dnu leđa prilično su česti i normalni na početku trudnoće jer se u ovom trenutku u vašem telu dešavaju velike promene: krv se koncentriše u stomaku, a materica raste.
  • Krvarenje – mnoge žene imaju vrlo blago krvarenje na početku trudnoće, pogotovo u danima kada je trebalo da dobiju menstruaciju. Ono može biti prolazno i potpuno bezopasno, ali može biti i znak manjka progesterona, takozvanog hormona trudnoće, ili nekog drugog problema. Svakako, ukoliko primetite krvarenje, odmah se javite vašem ginekologu.
  • Neobičan sekret koji ima neprijatan miris ili stvara pečenje ili svrab – pojačan sekret u trudnoći, pogotovo beli ili vodenasti, takođe je uobičajena pojava, ali ako stvara prateće probleme, potrebno je da se javite lekaru.
  • Nesvestice, malaksalost, “lupanje srca” ili neki drugi problem koji vas zabrinjava

Čak i ako se dobro osećate, važno je ipak da na prvi pregled u trudnoći odete do kraja drugog meseca trudnoće jer pozitivan test za trudnoću nije dovoljan i važno je da utvrdite da je sve u redu, kako neka komplikacija ne bi pretstavljala rizik po vaše zdravlje.

PROČITAJTE: Komplikacije u ranoj trudnoći

Otprilike između 6. i 9. nedelje na pregledu će moći da se čuju i otkucaji bebinog srca. Ono počinje da kuca otprilike 22 dana nakon začeća, ali u zavisnosti od položaja ploda, moguće je čuti otkucaje i kasnije. Mnoge trudnice u ovom trenutku “odahnu” jer im je srčana radnja potvrda da beba napreduje i da je sa trudnoćom sve u redu.

Midas
1 2Next page

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button