fbpx
Pregledi u trudnoći

Placenta previa – nisko postavljena posteljica

Šta je placenta previa?

Placenta previa je stanje ukoliko posteljica delimično ili potpuno prekriva grlić materice.

Posteljica je jedini organ u ženinom organizmu koji postoji samo tokom trudnoće. Ona je jednom stranom pričvršćena za matericu, dok je drugom stranom, pupčanom vrpcom povezana sa fetusom. U većini slučajeva se nalazi negde na zidu materice, daleko od grlića, obično na prednjem ili zadnjem zidu i tada nema nikakvih problema. Kada je ona nisko postavljena posteljica i delimično ili potpuno prekriva grlić materice onda to predstavlja problem, kako za trudnicu, jer mora strogo da miruje, tako i za sam tok porođaja – obično se trudnoća završava carskim rezom.

Vreme postavljanja dijagnoze o posteljici

Ukoliko je posteljica na samom početku nisko usađena, to ne mora biti problem jer se materica tokom trudnoće poveća i do dvadeset puta, pa posteljica može da se sa rastom pomera više i bude na bezbednoj udaljenosti od grlića materice. Iz tog razloga, dijagnoza je ključna tek sa ulaskom u poslednje tromesečje trudnoće.

Ne treba paničiti ukoliko je postavljena dijagnoza placenta previja. Tokom trudnoće su mnogo opasnija ona stanja koja se događaju iznenada, od onih koja je dijagnoza postavljena blagovremeno i redovno se kontrolišu.

Pregled posteljice u trudnoći

Pri svakom ultrazvučnom pregledu, lekar posvećuje pažnju i pregledu posteljice, određuje njen položaj, stepen zrelosti i veličinu.

Postoji par problema koji se mogu javiti kada je posteljica u pitanju:

  • Placenta previja;
  • Placenta akreta (urasla posteljica);
  • Abrupcija posteljice (odlubljivanje posteljice od materice).
Placenta previa

Sva tri slučaja mogu izazvati obilno krvarenje, koje može da ugrozi i majku i bebu.

Ukoliko se radi o placenti previja, lekar će preporučiti strogo mirovanje, bez ikakvog fizičkog napora. U pojedinim slučajevima se savetuje i hospitalizacija.

PROČITAJTE i o drugim poremećajima posteljicePročitajte i o drugim poremećajima Save

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button