fbpx
Pregledi u trudnoći

Ekspertni ultrazvuk

Šta je to ekspertni ultrazvučni pregled?

Ekspertni ultrazvuk je sličan standardnom ultrazvučnom pregledu, ali sa većim nivoom detalja i osvrtom na bebinu anatomiju. Ekspertni ultrazvuk omogućuje lekaru da pogleda fetus od glave do pete, proveri da li postoje bilo kakve nepravilnosti u strukturi i anatomiji, i proceni bebin rast i okolinu, uključujući i posteljicu, pupčanu vrpcu i amnionsku tečnost. Obično ga izvodi lekar-ginekolog sa višegodišnjim iskustvom.

Ultrazvuk omogućuje lekaru da vizualizuje fetus u stvarnom vremenu dobijajući sliku izvedenu iz merenja i interpretacije talasa velikih frekvencija zvuka koje se odbijaju o unutarašnje strukture. Vrsta slike zavisi od gustine objekta, od kosti do tečnosti. Ti zvučni talasi se ne mogu čuti od strane bilo koga, uključujući i fetus. Zvuk talasa se emituje iz sonde postavljene na trbuh. Ultrazvuk projektuje sliku na ekran, iz koje se lako uočava anatomija i može se izvršiti merenja.

Eksperni ultrazvuk započinje ukupnim pregledom fetusa, uključujući i položaj placente i merenja glave, trbuha i ekstremiteta. Te mere su korisne u određivanju gestacijske dobi i vrednovanja rasta i razvoja. Nadalje, detaljno se ispituje fetalna anatomija uključuje više pregleda organa i struktura, a često se koriste i 3-D ili 4-D tehnologije snimanja, dopler merenja protoka kao i angiografija. Funkcija se procenjuje isto kao i struktura. Ekspertni ultrazvuk uključuje procenu fetalnog koštanog sistema, krvnog sistema, kičme, mozga, lica, srca, pluća, dijafragme, jetre, želuca, nadbubrežnih žlezda, bubrega, creva, mokraćne bešike, pola, ekstremiteta, pupčane vrpce, posteljice i plodove vode, kao i materice i okolnih organa.

PROČITAJTE: Skraćenice sa ultrazvučnog nalaza 

ekspertni ultrazvuk

Obično se rade tri ekspertna ultrazvučna pregleda, po jedan u svakom tromesečju. Prvi obično bude u periodu oko 12. nedelje trudnoće, gde je akcenat na završenoj organogenezi – formiranju organa. A i nalazi mera sa tog snimanja se koriste kao pokazatelji na osnovu kojih se radi biohemijski skrining – dabl test. Drugi pregled je u periodu između 22. i 24. nedelje trudnoće i obično ga prati detaljniji pregled morfologije srca i krvotoka (fetalna ehokradiofigrafija). Treći ekspertni ultrazvuk je u periodu između 32. i 34. nedelje trudnoće.

Save

Midas

Related Articles

Back to top button