fbpx
Analize u trudnoći

Amniocenteza

Šta je amniocenteza?

Amniocenteza je deo prenatalnog skrininga. Predstavlja invazivnu metodu dijagnostike. Analizom uzete amnionske tečnosti (plodove vode) utvrđuje se eventualno postojenje nekih anomalija ploda.

Kako se izvodi amniocenteza?

Sama procedura traje nekoliko minuta i sve vreme se vrši monitoring bebe preko ultrazvuka. Prvo se odredi mesto posteljice i mesto gde će se uvesti igla. Zatim se to mesto dezinfikuje i uvede se igla.
Tokom ove intervencije se iglom ulazi kroz trbušni zid majke u šupljinu materice i uzima oko 20ml tečnosti. Ona se dalje šalje na analizu, najčešće za određivanje kariotipa bebe.
Intervencija ne boli više od davanje bilo koje injekcije.

Kada se izvodi?

Najčešće u periodu između 16. i 19. nedelje.  Od preporuke genetičara, a i same laboratorije, zavisi da li će biti rana ili kasna.

Koliko se čeka na rezultate?

Zavisi od laboratorije i tipa šta se analizira. Analiza bebinih hromozoma se čeka prosečno 3 nedelje.

Kolika je tačnost rezultata?

Smatra se da je tačnost analize oko 99,9 posto. U slučaju nejasnih rezultata, ponavlja se intervencija ili se radi kordocenteza.

Ko treba da radi amniocentezu?

Ova intervencija se radi samo uz pisanu saglasnost trudnice. Za izvođenje intervencije mora da postoji medicinski razlog, a preporuku daje genetičar iz prenatalnog genetskog savetovališta.

Razlozi su:

–    ako su loši nalazi prenatalnog skrininga (dabl test i dr.)
–    ako će buduća majka u terminu porođaja imati 35. godina ili više
–    ako budući otac ima 45 godina i više
–    ako već imaju dete sa nekom naslednom bolešću
–    ako postoji istorija spontanih pobačaja
–    ako postoji porodično opterećenje (neko u familiji sa naslednom bolešću)
–    ako je trudnica bila izložena zračenju ili uzimala neke od lekova koji su nedozvoljeni u trudnoći

Amniocenteza

Šta mi treba za odlazak na amniocentezu?

Zavisi od klinike (bolnice) i njihovog protokola. Po pravilu su potrebni uput od ginekologa, mišljenje genetičara, nalaz krvne krupe i Rh faktora (a i nalaz krvne grupe i Rh faktora za supruga, ako je trudnica Rh negativna).

Koliki je rizik?

Sve invanzivne metode nose rizik sa sobom. Danas se smatra da amniocenteza nosi za oko 0,5-1% rizika od pobačaja (i drugih mogućih komplikacija) u odnosu na rizik koji nosi taj gestracijski period. (Izvor: WebMD)SaveSave

Save

Save

Save

Save

Related Articles