fbpx
Neplodnost

Inseminacija – Postupak veštačke inseminacije (IUI)

Šta je to veštačka inseminacija?

IUI (AIH) je skraćenica za intrauterinu inseminaciju, mnogo češće poznatu kao veštačka inseminacija. To je proces ubrizgavanje spermatozoida direktno u matericu u vreme ovulacije. Postupak dopušta da sperma zaobiđe vaginu, gde bi veći deo bio uništen, kao i otvaranje materice (cerviksa), gde većina sperme ostaje zarobljena.

Žene koje razmatraju IUI obično to čine iz sledećih razloga:

Pravo vreme je presudno, pa je bitno da ste vi (praćenjem promena u cervikalnoj sluzi ili praćenjem bazalne temperature tela) ili vaš lekar (putem pregleda ultrazvukom) utvrdili tačan dan ovulacije.  Možda ćete imati i pripremnu terapiju radi stimulacije otpuštanja jajne ćelije iz jajnika (npr. Klomifen).

Veoma je nizak rizik od infekcije.

Postoji mogućnost višestruke trudnoće, što može da predstavlja rizik za bebe i mamu (zavisno od starosti majke i broja fetusa koje nosi).

Kako se radi inseminacija

Vaš partner dolazi prvi i skuplja uzorak sperme u čašu. Tokom sledećih sat vremena, lekar će pripremiti uzorak uklanjanjem tečnosti i povećanjem koncentracije sperme.

Konačno, preći ćete u sobu za preglede, leći na ginekološki sto sa nogama u držačima, a lekar će uvesti spekulum u vaginu (kao kada imate Papa test). Lekar će uvesti zatim kateter u matericu i propustiti mlaz spermu kroz njega.

Nekih 30-40 minuta ćete još odmarati u ordinaciji, a zatim možete da radite šta god želite ostatak dana. I počnite da brojite dane do testiranja!

IUI je, u većini slučajeva, vredan dodatak uz korišćenje klomifena. Stopa uspeha zavisi od dobi i naravno uzorka sperme, ali u celini se može predvideti mogućnost od 15 do 18% u svakom od prvih dva ili tri pokušaja IUI.

Related Articles