Skuša iz rerne se pravi toliko jednostavno Često ljudi izbegavaju da prave ribu jer misle da je previše komplikovano ili da će se previše osećati u stanu. Stan izvetri očas posla i nama ne smeta, a priprema je više nego jednostavna.
Iako nekima teško pada, skuša iz rerne je idealno jelo za trudnice i decu. Ovo je veoma masna riba, a ima mali procenat žive, za razliku od tune ili ajkule.
Sastojci za skušu (za 4 osobe):
4 srednje skuše (300 – 400 grama),
oko 50ml maslinovog ulja,
oko 30 g krupne soli (može i obična),
1/2 kašičice bibera,
3-4 čena belog luka,
2 grančice ruzmarina,
par grančica peršuna.
Možete prilagoditi vašem ukusu ove sastojke. Biće vam potreban još samo jedan nož, veliki pleh i papir za pečenje (ako hoćete da lakše očistite pleh).
Kako se pravi skuša iz rerne?
Ovo zapravo nije recept samo za skušu iz rerne već na ovaj način pravim pastrmku, brancin i oradu iz rerne.
Naime, ovo je vrlo jednostavan način pripreme. Ako kupite neku od ovih drugih vrsta riba, koje se prodaju sveže, zamolite da vam ih na licu mesta i očiste. Skušu ćete morati da prvo odledite, pa čistite sami, tako što ćete je zaseći sredinom stomaka, i izvaditi iznutrice, a zatim sve isprati.
Marinada se stavlja odmah, a pravi se tako što se u posudicu sipa maslinovo ulje u koje dodate soli toliko da bude blago gusta. Ne brinite da može biti previše slana, jer je ribu nemoguće presoliti. Dodajte i biber, seckan beli luk, te seckani peršun i ruzmatrin iskidan na listiće. Ako nemate svež peršun i ruzmarin, možete da korisite i suv, kupljen u kesici.
Skuša iz rerne se sprema vrlo jednostavno. Pleh prekrijte papirom za pečenje. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Ribu poređajte u njega, deo marinade stavite u šupljinu stomaka, a ostatak premažite sa jedne i druge strane. Nema potrebe da je prekrivate folijom jer će se samo „ukuvati“, a nema potrebe ni da je okrećete tokom pripreme.
Limun ne koristite ako riba nema previše intenzivan miris. Limun je služio tome da se ubije miris ribe koja već predugo stoji, danas, kada svuda možemo kupiti ribu koja je sveža ili adekvatno skladištena, nema potrebe da se upotrebljava. Možete ga naravno koristiti, ako tako volite, kao i marinadu od svežeg maslinovog ulja, ali biće dovoljno ukusna sa marinadom koju je upila tokom pečenja.
Skuša iz rerne se može servirati kao u ovom slučaju sa blitvom i krompirom, samo krompir salatom ili posnim prebrancem. Kako god vi želite i volite.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.