fbpx
AktuelnoDogađaji i dešavanjaPutovanja

Gastronomske manifestacije u Srbiji: Gde otići – oktobar i novembar 2022. godine

Ukoliko ste planirali na izlet u Srbiji i da iskoristite još malo lepih dana do kraja godine, predlažemo vam da obiđete gastronomske manifestacije.

Gastronomske manifestacije u Srbiji do kraja 2022. godine

23. i 24. oktobar 2022. godine – Vurdijada – Babušica

Prva lokacija koju predlažemo je Babušnica. Tamo se održava Vurdijada, manifestacija posvećena vurdi. Vurda je mlečni namaz, specifičan za jug Srbije, ali i za neke delove Bugarske. Uglavnom je ne možete naći u marketima, već samo kupiti u seoskim domaćinstvima.

Vurdijada je kulturna, gastronomska i turistička manifestacija koja se tokom jeseni tradicionalno odžava u Babušnici već 10 godina. Tokom Vurdijade, učesnici izlažu različite vrste vurde – čistu, sa pečurkama, paprikom i drugim dodacima. Dostupni su i drugi domaći proizvodi, kao što su zimnica, peciva, suhomesnati proizvodi, čvarci i drugo. Svake godine se dodeljuje i nagrada za najboljeg izlagača.

Zahvaljujući vurdi koja se proizvodi u Lužnici (okolini Babušnice) i pirotskom kraju mnogi gastronomi su posetili Babušnicu. Više informacija možete dobiti na sajtu Turističke organizacije Babušnica.

vurdijada slika 1 640x480 1
Fotografija: Turistička organizacija Babušnica

29, oktobar 2022. godine – Sremski Klob Kob Fest – Šid

Sremski Klob Kob Fest se održava sledećeg vikenda u Šidu, a učesnici će se takmičiti u brzoj obradi mesa, pravljenju i jedenju kobasica, kao i izboru najbolje sremske kobasice. Tradicionalno će se promovisati i različitosti kultura, jezika, običaja i istorije ovog mesta. Mesto održavanja je Slovački park u Šidu, a događaj organizuje udruženje Sremska svinjokolja i Kobasicijada.

klob kob fest
Gastronomske manifestacije 2022. godine

Manifestaciji prisustvuju i naša prijateljska udruženja iz Turija (Srbija), Samobor i Sveti Petar u Šumi (Hrvatska), Rogolji i Brčko (Bosna i Hercegovina), Nove Zamki i Sladkovičevo (Slovačka), Sevnice (Slovenija), Bekeščaba(Mađarska), Kumanovo (Makedonija).
U okviru manifestacije svi posetioci iz naše zemlje i inostranstva će imati priliku da po pristupačnim cenama kupe proizvode iz palate mesnih djakonija, vina i rakija koje će na svojim štandovima ponuditi Poljoprivredna gazdinstva iz gotovo cele Srbije. Više: Sremskakobasicijada.com

29. oktobar 2022. godine – Sarmijada – Bačka Topola

U subotu, 29. oktobra na Vašarištu u Bačkoj Topoli organizuje se manifestacija Sarmijada. Preko 130 ekipa iz Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Slovačke i Srbije će učestvovati u takmičenju. Ukoliko i vi želite da se prijavite, potrebno je da platite 500 din ako ćete praviti vegeterijansku, odnosno 3000 dinara za ostale vrste sarme. Ekipe treba da imaju ukupuno 5-10 učesnika, od kojih će jedan biti glavni kuvar. Za iznos kotizacije od 3000 dinara dobija se 1 kg mlevene junetine i 1 ½ kg mlevenog svinjskog mesa, ogrev i hleb. Učesnici treba sami da obezbede: kiseli kupus (ili vinovu lozu, zelje…), kotlić ili posudu za kuvanje, pribor, začine i garnituru za sedenje.  

Takmičenje se organizuje u 2 kategorije: klasična sarma i neobična sarma.

sarmijada
Gastronomske manifestacije – Sarmijada u Bačkoj Topoli, fotografija: subotica.com

Gastronomske manifestacije u novembru 2022. godine

5. novembar 2022. godine – Futoška kupusijada – Futog

Futoška kupusijada spada u tradicionalne gastronomske manifestacije i održava se 23. put u Futogu. Kupus je najznačajniji poljoprivredni proizvod ovog mesta, te ne čudi što mu je posvećen i poseban događaj. Organizovuju se brojna dešavanja tog dana, a detaljnije možete čuti u prilogu. Organizator događaja je Udruženje „Futoški kupus“.

12.-13. novembar 2022. godine – Novembar Fest – Novi Sad

Novosadski festival kobasice i čvaraka Novembar Fest održaće se 12. i 13. novembra u Novom Sadu, u Bašti Doma Vojske. Festival je poznat po tome što uspešno okuplja proizvođače mesa i suhomesnatih proizvoda, ali i ljubitelje tradicionalne vojvođanske trpeze i kvalitetne tamburaške muzike, a održaće se i takmičenje u pravljenju kobasica.

12. novembar 2022. godine – Festival mlade rakije Ljutovo

Festival mlade rakije 2022 str 01 page 0001

Na lokaciji seoskog turističkog domaćinstva Konak Ljutovo organizuje se Festival mlade rakije Ljutovo, a organizator je udruženje proizvođača i ljubitelja rakije „Subotička Peščara“. Ulaznica za ovaj događaj je 500 dinara i uključuje čašicu sa degustaciju rakije i probu dostupnih rakija na festivalu. Festival se za posetioce otvara u 10, a zatvara u 17 časova.

18. novembra 2022. godine – Dan mladog portugizera – Irig

U Irigu se održava jedina manifestacija posvećena sorti portugizer i mladom vinu. Posetioci ove manifestacije moći će da uživaju u zabavnom programu uz tamburaški orkestar i „Vitezove mladog portugizera“ uz besplatnu degustaciju vina i drugih sremačkih specijaliteta. Organizator ovog događaja je vinarija „Mačkov podrum“.

Gastronomske manifestacije u decembru 2022. godine

4. decembar 2022. godine – Ravangrad Wine Fest – Sombor

Turistička organizacija grada Sombora organizuje XII Međunarodni festival vina i hrane Ravangrad Wine Fest. U prolazu između Dečijeg odeljenja biblioteke „Karlo Bijelicki“ i Narodnog pozorišta Sombor, na otvorenom između Trga Koste Trifkovića i Trga cara Lazara u periodu od 12 do 20 časova. Festival vina i hrane u Somboru, jedinstvena je manifestacija na području Zapadnobačkog okruga, i kao takva iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača i posetilaca. Uz ulaznicu od 300 dinara, svaki posetilac će dobiti vinsku čašu i katalog izlagača.

Dodatne informacije za gastronomske manifestacije u Srbiji možete očekivati uskoro…

Pročitajte: Izlet: OrašacReklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button