Torta sa pistaćima i jagodama
Ukoliko planirate nekoga da oduševite tortom ili biste jednostavno želeli tortu koja je osvežavajućeg ukusa, a opet ne tako tipična, torta sa pistaćima i jagodama je pravi izbor za vas. Ovo je mera za manji okrugao pleh (veličina kao za cheesecake, na primer). Ako želite veliku četvrtastu tortu, ne bi bilo loše da duplirate meru.
U ovom tekstu:
Sastojci:
Sastojci za koru
- 4 belanceta
- 4 kašike šećera
- vanilin šećer
- 2 kašike brašna
- 150 grama pistaća (očišćenih, deo mlevenih, deo seckanih)
- malo maslaca za podmazivanje pleha
Sastojci za fil od jagoda
- kašika želatina ili listić
- 6 kašika hladne vode
- 500 g jagoda
- 140 grama šećera
Sastojci za žuti fil
- 6 dl mleka
- 2 pudinga od vanile
- 4 žumanceta
- 140 grama šećera
- 140 grama putera
Kako se pravi torta sa pistaćima i jagodama?
Umutiti mikserom belanca sa šećerom, dodati vanilin šećer, brašno i mlevene i seckane pistaće. Umešati masu i sipati u već podmazan pleh. Najbolje manji okrugli ili kockasti. Peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180˚C. Hladnu koru izvaditi iz pleha i preseći po sredini, tako da dobijete dve tanke okrugle kore.
Želatin rastopiti u 6 kašika vode. Jagode izgnječiti viljuškom, dodati šećer i ostaviti da provri. Dodati omekšali želatin i kuvati još 5 minuta. Ostaviti da se par minuta prohladi.
Skuvati puding u 6 decilitra mleka, prema uputstvu na kesici. Žumanca umutiti sa šećerom. U puding u toku kuvanja dodati žumanca sa šećerom i kuvati dok se ne zgusne. U hladan fil dodati puter i sve sjediniti.
Ređati ponovo u kalupu u kom ste pekli koru kako bi se torta oblikovala. Prvo staviti koru, zatim žuti fil, sipati polovinu jagoda u želatinu, zatim preko staviti drugi deo kore, opet žuti fil i na kraju sipati ostatak jagoda. Preko možete ređati tanko sečene jagode ili dekorisati umućenom slatkom pavlakom i posuti pistaće.
Saznajte više: Zašto su jagode zdrave: 7 zdravstvenih prednosti jagoda
Objavljen: 12. marta 2012. godine, ažuriran: 20. maj 2024. godine
One Comment