fbpx
Porodična trpeza

Musaka

Zašto baš musaka i recepti za druga sasvim obična jela? Kada je portal Demetra nastao 2011. godine, njegova osnovna komponenta bio je forum i stotinak svakodvevno aktivnih članica koje su od prvog dana bile tu. Onda je taj broj postao četvorocifren, ali ono što je sve vreme bilo i ostalo aktuelno jeste kategorija Porodična trpeza. Kako na forumu, tako i na portalu. Čak 65% naših čitateljki ima između 25 i 34 godine, a članci o početku trudnoće su najčitaniji na portalu. Vremenom smo shvatile da je logično da ovaj procenat žena možda tek počinje da živi sa partnerom i uči da kuva.

Verujemo da i sada, devet godina kasnije, veliki broj naših čitateljki voli da prati i rubriku sa receptima. Neke će uz pomoć njih učiti da kuvaju, pa ćemo se truditi da recepti budu detaljni. Sve što spremamo je ono što smo više puta isprobale i same u svojoj kuhinji, a fotografije su takođe lične.

Onima koje su iskusne u kuhinji, možda će dobro doći neki recepti kao ideja šta bi mogle da spreme za ručak. Ukoliko imate neke sugestije ili želite da objavimo Vaš recept, pišite nam na info@demetra.rs.

Klasična musaka

Sastojci za spremanje musake za 4 osobe

  • 1 kg krompira
  • 300 g mešanog mlevenog mesa (svinjsko i juneće ili po želji)
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 srednja šargarepa
  • malo soli, bibera, peršuna i aleve paprike
  • malo ulja

Za preliv preko musake

  • 150 ml vode
  • 200 ml mleka
  • 1 jaje

Kako se sprema musaka?

Fil za musaku

Sitno iseckajte luk i izrendajte šargarepu ili sve stavite u seckalicu i izmiksajte. U tiganj sipajte ulje da prekrije dno. Kada se ulje zagreje, ubacite luk i šargarepu, blago propržite, pa dodajte meso, zatim po ukusu biber, peršun, so, alevu papriku. Gotovo je kada je meso isprženo (ne mora previše), probajte da vidite da li treba dodati još začina.

Kako se pravi musaka?
Musaka

Ređanje musake

Oljuštite i isecite krompir na kolutove debljine oko 5mm. Nemojte ljuštiti i seći krompir ranije da ne bi potamneo. U pleh srednje veličine ili vatrostalnu činiju prekrijte dno kolutovima krompira, zatim sipajte fil i tako ponavljajte dok ne potrošite sav krompir i fil. U zavisnosti od veličine pleha, imaćete dovoljno za 3-4 sloja krompira i 2-3 mesa između.

Prelivanje musake

U tiganj u kom ste spremali fil ubacite jedno jaje i izmešajte (nema veze ako ima malo ostataka ulja i fila). Dodajte vodu i mleko, oko pola kašičice soli i biber na vrh noža. Izmešajte sve to, prelijte preko musake i sve zajedno ubacite u rernu.

musaka

Foto: MrsPetkovic

Peći 45-60 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Videćete kada se odozgo uhvati korica, ali svakako viljuškom bocnite krompir da utvrdite da li je gotovo.

Objavljen: 31. oktobar 2020. godine, ažuriran: 17. avgust 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Back to top button