Dugo sam tražila recept za bakin kolač, onakav kakvog ga se sećam iz detinjstva. Probali smo čak i neke slane verzije sa testom u koje se sipa pivo, te razne semenke. Nisu loši, ali ovi obični, slatki i mekani su ipak neprevaziđeni i lepi su i posle 2-3 dana.
Ovaj recept je veoma jednostavan. Moje iskustvo kaže da je najveća fora ubosti momenat kada da otvorite aparat i proverite da li su pečeni, obzirom da na mom nije moguće pratiti kada lampica signalizira da je pečeno. Lampica se pali, ali u trenutku kada je kolač prepečen ili nedovoljno pečen.
Samo mućenje je veoma lako, treba vam mikser, činija, veća supena kašika kojom ćete ih sipati i aparat.
Koji sastojci su potrebni za vafle-bakin kolač?
4 jajeta
600 g brašna
1 prašak za pecivo
300 g šećera
300 ml ulja
250 ml mleka
Kako se pravi bakin kolač?
Umutiti prvo belanca sa šećerom dok se ne dobije sneg, zatim dodavati žumance po žumance. Onda dodavati ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo.
Zagrejati nauljen kalup i kada je dobro ugrejan, sipati 2-3 kašike testa u kalup ili manjom kutlačom. Peći dok se ne upali svetlo na aparatu ili dok ne porumeni. Kada je pečeno, testo se samo odvaja od kalupa.
Saveti i predlozi
Čuvajte ih u plastičnoj ili staklenoj kutiji sa poklopcem i tako će vam duže ostati sveže.
Možete ih kombinovati sa svežim ili suvim voćem, džemom, slatkom pavlakom, kremovima, eurokremom ili orašastim plodovima.
Više recepata možete naći i na Instagram profilu: @demetra.portal
Objalvjen: 28. novembar 2024. godine, ažuriran: 7. avgust 2024. godine
Rođeni 31. jula su lavovi sa izuzetnom radnom etikom, kreativnim duhom i unutrašnjim integritetom. Vatreni uticaj znaka Lava daje im samopouzdanje i izražajnost, dok numerološki broj 31, koji se svodi na 4 (3 + 1), unosi disciplinu, organizaciju i praktičnost u njihov karakter.
Danas, uz obilje modela, funkcija, energetskih klasa i pametnih opcija, odluka može delovati zbunjujuće. Da li vam je važniji tihi rad, brzi program, parna funkcija, kapacitet ili pak cena? A šta kada u prodavnici naiđete na desetine modela koji svi na prvi pogled deluju isto?
Letnji trendovi 2025. donose osveženje u modni svet - spoj udobnosti, održivosti i nostalgičnih stilova iz devedesetih i ranih dvehiljaditih. Ovog leta moda postaje opuštenija nego ikad, ali i dalje sa dovoljno detalja da se izdvojiš i na plaži i na gradskom asfaltu.
Saveti za odmor sa malom decom su uvek dobro došli, a sa druge strane odmor ne izgleda kao ono sa razglednica, baš nikada: plišani flamingosi, kokteli i beskrajno sunčanje. Ipak, uz malo pripreme, puno fleksibilnosti i dozu Demetrinih saveta, letovanje može postati dragoceno porodično iskustvo, a ne iscrpljujuća ekspedicija.
Uštipci su suštinski jednostavno i jeftino jelo. U Srbiji, ali i slične verzije u Italiji i Španiji, decenijama su omiljena hrana za doručak uz različite dodatke.
Kako da napravite ukusan gulaš sa testeninom tako što ćete koristiti samo svinjsko meso?
Ako niste ljubitelj svinjskog mesa, možete na isti način napraviti i od junetine.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.
Nekadašnje omiljeno jelo iz vrtića je ćušpajz od šargarepe. Veoma se lako pravi, a možete ga prilagoditi kako vam odgovara uz dodatak nekih začina, povrća ili, kao u ovom slučaju, pavlake.