fbpx
Porodična trpeza

“Cheesecake” u plehu ili čizkejk u čaši

Retko ko ne voli neki od recepata za popularni čizkejk – “cheesecake” iliti kolač od sira. Ako nemate adekvatan okrugli kalup, nemojte brinuti. Možete ga napraviti čak i u običnom četvrtastom plehu, prvo parče neće biti baš lepo, jer ćete ga teško izvaditi, ali svako naredno će biti bez mane.

Ako nemate želatin, ili biste da brzinski napravite neku varijaciju na temu, bez baš svih sastojaka, onda je najlakše da ga odmah stavljate u čaše i tako odložite u frižider da se stegne. Na slici su obične čašice od 180ml iz Ikee. Ako vam treba za neku zabavu, možete praviti u malim plastičnim ili staklenim čašicama.

Šta vam treba za pravi čizkejk u čaši ili kalupu?

Kora za čizkejk:

čizkejk u čaši
  • 300g mlevenog plazma keksa
  • 100g putera
  • 150ml mleka

Krem:

  • 500g sitnog, neslanog i nemasnog sira
  • 2 čaše kisele pavlake
  • 200g šećera
  • 1 želatin
  • 1 vanilin šećer

Fil:

  • 1kg voća, smrznutog ili svežeg (višnje, maline, jagode, kupine, borovnice)
  • 200g šećera
  • 1 kesica želatina

Kako se pravi “cheesecake”?

Okrugli pleh obložiti folijom. Umutiti plazma keks, puter i mleko. Obložite dno pleha.

Odvojeno umutite sir, pavlaku, šećer, vanil šećer i žumance. (Savetujemo da žumance pre toga obradite termički na pari).

čizkejk u čaši

Želatin razmutite u 12 kašika vode, a kada se stvrdne zagrejte dok ne postane tečan. Pomešajte i želatin sa ostalim sastojcima. Krem preliti preko podloge od keksa.

U vruću šerpu staviti kilogram voća i 200 gr šecera. Dodati i želatin po istom postupku. Kada se malo ohladi sipati preko krema.

Držati u frižideru bar 4 sata pre služenja.

cheesecake

Napomena: Možete da probate i verziju bez želatina, koja neće biti tako lepa na oko, ali će biti kremastija i sočnija.

Još recepata:

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Check Also
Close