Ako volite slatko, ali ne previše slatko. I još uvijeno u meko testo. Onda je pletenica sa čokoladom i šumskim voćem prava poslastica za vas. Obzirom na strukturu i ukus, može biti i laganiji doručak.
Šta je potrebno da se napravi pletenica sa čokoladom i šumskim voćem?
2 jajeta
100 ml mleka + 4 kašike
100 g putera
100 g šećera + 4 kašike
Vanilin šećer
½ kockice kvasca ili kesica suvog kvasca
500 g mekog brašna tip 400
Prstohvat soli
100g čokoladnih kapljica ili čokolade za kuvanje iseckane na sitne kockice
250 g rikote ili drugog sitnog neslanog sira
300 g šumskog voća
Kako se pravi pletenica sa čokoladom i šumskim voćem?
U posudu prosejte brašno, dodajte so, zatim umućena jaja, kvasac rastopljen u toplom mleku, šećer, rastopljen puter i kesicu vanilin šećera. Ostavite da ostoji oko 30 minuta. Posle toga premesite i dodajte čokoladu u testo. Nemojte mnogo mesiti da se ne istopi. Čokoladne mrvice uvek nalazim u Lidlu, ima više vrsta i odličnog su kvaliteta, a povoljne, mada verujem da ih ima i na drugim mestima. (Nije plaćena reklama)
Podelite testo na 6 delova, pa svaki pojedinačno rastanjite, premažite rikotom, pa pospite šumskim voćem i pospite sa pola kašike šećera. Zatim urolajte kao na slici u tanak rolat. Kada to ponovite sa 3 dela, upletite pletenicu i stavite je u posudu za pečenje. Nema potrebe da podmazujete pleh jer testo već ima dovoljno putera.
Ponovite postupak još jednom tako da u posudi budu 2 pletenice. U šoljici pomešajte 4 kašike mleka sa jednom kašikom šećera i tim premažite. Pecite 50 minuta na 170 stepeni, a zatim pospite prah šećerom, sačekajte da se malo prohladi i servirajte.
Roze stakleni tanjir i činije možete naći u prodavnici VintageArt u Zemunu.
Rođeni 1. jula su pod znakom Raka, sa snažnim uticajem broja 1 i Sunca, što ih čini jedinstvenim spojem emocije, snage i samoinicijative. Oni su intuitivni, zaštitnički nastrojeni, ali i izuzetno ponosni i nezavisni. Iako deluju mirno i povučeno, ispod površine se krije velika snaga volje i potreba da ostave svoj trag.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Brojna istraživanja potvrđuju da hronični stres može narušiti reproduktivne funkcije i kod žena i kod muškaraca, smanjujući šanse za začeće. Međutim, stres ne može biti direktan uzrok spontanog pobačaja.
Celijakija je digestivni problem koji je uzrokovan abnormalnom reakcijom imuniteta na gluten, odnosno kao enteropatija osetljiva na gluten. Gluten je protein koji se nalazi u nekoliko vrsta žitarica: pšenica, spelta, ječam, a ovas je najčešće kontaminiran.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.