Natur šnicle – omiljen jugoslovenski recept
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Kolači i pite sa jabukama su nešto što gotovo svi vole da jedu. Tradicionalna američka pita sa jabukama je nekima poznata još iz detinjstva, kada su gledali „Mikijevu radionicu“. Ova pita i ovo testo se može koristiti i sa drugim filovima. Sada vam predstavljamo onu klasičnu sa jabukama, čiji su i deca ljubitelji. Pored toga, jabuke su najzdravije voće, iako možete da je pravite i sa drugom vrstom fila.
U ovom tekstu
Puter koji ste tek uzeli iz frižidera, isecite nožem na komadiće u brašno, dodajte žumance, so i 120 grama šećera. Mutite polako mikserom dok se mrvi, pred kraj dodajte vodu. Mutite sve par minuta dok ne dobijete testo glatke konzistencije.
Zatim testo umotajte u providnu foliju i ostavite u frižider na sat vremena.
Uključiti rernu da se greje na 180ºC.
Za to vreme razvucite 2/3 testa na pobrašnjavljenju podlogu i smestite u pleh, dobro pritisnite svaki kraj da lepo prijanja uz pleh, a zatim odsecite višak testa sa ivica. Kada ste obložili pleh, ubacite ga da se peče nekih 10 minuta.
Jabuke oprati, oljuštiti i iseći na četvrtine. Komadiće jabuka u posudi pomešati sa isceđenim limunom, cimetom, muskatnim oraščićem, posuti sa 2 kašike griza ili prezle i 100 grama šećera.
Fil sipati u koru koja se pekla, a onda ostatak testa od 1/3 razvući u krug i preklopiti pitu. Ako nemate dovoljno testa, isecite na trakice, pa ih poređajte unakrsno preko testa. Ukoliko ste preklopili sve, isecite jedan krug prečnika 1cm na sredini, kako testo ne bi puklo.
Malo umutite belance i njime premažite pitu pre ubacivanja u rernu, pa pecite još 50 do 55 minuta. Dok ne porumeni.
Sačekajte da se malo ohladi pre služenja. Idealno je da se kombinuje sa sladoledom od vanile. Po želji dodajte i još cimeta preko.
*Ukoliko koristite kisele jabuke, dodajte u fil 50 g šećera više.
Obavljen: 13. januara 2022. godine, ažuriran: 3. februar 2025. godine
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Dolazi proleće i vreme kada se menja zemlja za cveće ukoliko je to potrebno. Na koji način je treba promeniti? Koliko često treba menjati zemlju u saksijama? Koju odabrati? Pokušali smo da damo odgovor na ova i druga pitanja vezana za održavanje biljaka.
Najčešće je 6.nedelja trudnoće ona u kojoj žena odlazi na prvi ultrazvučni pregled, često ima prilike i da vidi srčanu radnju ploda i onda mirno iščekuje naredni ultrazvučni pregled i druga testiranja. Organi vaše bebe ove nedelje počinju da se formiraju.
9.mesec trudnoće je završna faza vašeg putovanja ka majčinstvu. Vaša beba je potpuno razvijena ...
San nije luksuz – on je biološka potreba i veliki je značaj sna za hormone. Dok svi znamo koliko se bolje osećamo nakon dobrog noćnog sna, važno je razumeti da san direktno utiče na hormonski balans kod žena.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Jedan od najjednostavnijih kolača koji možete da napravite je lava kolač. Ako ste ljubitelj čokolade i sočnih kolača, ovo je pravi izbor za vas.
Jedno od omiljenih jela je sarma, ali uvek postoji dilema kako je napraviti da se svima dopadne. Postoje razlike u pripremi. U delu Bosne se servira sa sokom od paradajza koji se preliva, u delu Srbije se često jede uz pire krompir.
Svako ko proba da pravi džem od jagoda tek tada shvati koliko je to zapravo jednostavno. Možete...
Još jedno tradicionalno jelo koje su bake rado pravile, a mi ga nismo baš uvek voleli je đuveč sa svinjskim mesom.
Ukoliko želite brz i lagan ručak, onda je belo meso sa slaninom i pavlakom pravi izbor za vas. Možete ga kombinovati uz testenine, krompir pire, pirinač ili nešto treće.