Sezona je sremuša, pravo vreme da probate kakva je salata od sremuša. Dok neki još ne znaju šta je sremuš ili divlji beli luk, ima onih koji uveliko uživaju u lepoti njegovog ukusa i zdravstvenim benefitima koji su brojni.
Sremuš – divlji beli luk
Sremuš je samonikla biljka koja raste u šumi, čim malo zamaknete van grada možete ga i sami ubrati. Ukus mu je veoma blag, podseća na beli luk.
Sremuš ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, a zdravstvene koristi su mu i snižavanje krvnog pritiska, srčanih oboljenja i smanjenje rizika od moždanog udara.
Imajte na umu da divli beli luk efikasnije snižava krvni pritisak od običnog belog luka.
Sremuš možete naći nekada i na obroncima grada u pošumljenim područjima. Listovi liče na male listove ljiljana, a da biste bili sigurni da je u pitanju sremuš, protrljajte list da osetite karakterističan miris belog luka. Imajte na umu da su mladi listovi sremuša bolji jer sadrže dosta vitamina, a stari mogu biti i dosta ljuti. Divlji beli luk se bere pre nego što procveta krajem maja ili u junu. Uglavnom se koristi samo nadzemni deo za salatu.
Sremuš se može gajiti i u bašti, navodno i u zatvorenom, ali to već retko kome uspeva adekvatno. On voli dobro drenirana područja, koja su vlažna, ali i osunčana. Razmnožava se semenom ili deljenjem lukovica u proleće i jesen.
Salata od sremuša
Kako se pravi salata od sremuša?
Možete napraviti salatu samo sa dodatkom soli, ulja i sirćeta, kao da pravite klasičnu zelenu salatu. A možete je napraviti i ovako (na slikama u prilogu):
veza sremuša,
2 mlada crna luka,
nekoliko čeri paradajza,
manja kriška sira,
2 kašike balzamika,
1 kašika maslinovog ulja,
so i biber po ukusu.
Sremuš i mladi luk iseckajte na tračice, sir izmrvite i sve začinite i pomešajte. Preko isecite čeri na četvrtine.
Literatura:
Eat&Breath: Wild Garlic Health Benefits – https://eatandbreathe.com/day-5-wild-garlic-health-benefits, jun 2020. godine
TheGuardian: Why wild garlic is good for you – https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/mar/30/wild-garlic-good-for-you, mart 2013. godine
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
U ljubavi žele dinamiku, mentalnu stimulaciju i partnera koji razume njihovu potrebu za slobodom. Ne podnose rutinu, pa im je važno da odnos raste, menja se i donosi novo iskustvo. Privlače ih samostalni, snažni i otvoreni ljudi.
Koji su koraci za savršeno čišćenje lica? Šta treba uraditi? Na koji način? Koliko često treba koristiti masku za lice i koju vrstu maske je najbolje koristiti? Kako odabrati umivalicu: Najbolji gel za umivanje?
U nekim slučajevima, pojava akni nije posledica hormonske spirale. Nekada se akne javljaju i u odrasloj dobi zbog promenjene nege kože, stresa ili loše ishrane.
U svom karakteru spajaju filozofsku širinu i impulsivnost, pa je njihov život često pun velikih preokreta. Veoma su harizmatični, a mnogi ih vide kao vođe, čak i onda kada se sami ne nameću.
Džem od dunja se ne pravi toliko često, a zapravo je preukusan i ne priprema se komplikovano. Za prvi put možete probati sa manjom merom od jednog do dva kilograma, te videti kako će vam ispasti i da li ste zadovoljni.
Iako se radi o kuglicama, posni kolači sa malinama se mogu praviti i kao na ovim slikama, u silikonskim kalupima za led. Na ovaj način ćete dobiti kolačiće koji izgledaju kao bombonjere.v
Kako da napravite brze uštipke bez dugog čekanja da testo naraste i ukoliko nemate kvasac (ili se ne snalazite sa njim), ovo su uštici sa praškom za pecivo.