Demetrini saveti za oporavak nakon porođaja
Period posle porođaja je sasvim nov način života i neće biti uvek baš onakav kakvim si ga zamišljala. Obično je teže, izazovnije, bilo da već imaš decu ili ne. Nema potrebe da nigde žuriš.
U ovom tekstu
Za pogačice sa čvarcima postoji sijaset recepata. Neki podrazumevaju da se čvarci umešaju u testo, prave obavezne okrugle pogačice, a meni se ovako pokazalo kao najukusnije i najlepše tokom vremena.
Ovo testo je zapravo osnovno testo za sve što želite da pravite, bilo slatko ili slano i možete ga koristiti i za razne kiflice ili rolnice, kao i za običnu pogaču.
Pomešati brašno i so. U odvojenoj posudi ugrejati mleko sa vodom.
Znam da mnogi znaju da rastope kvasac da nadođe, ali evo nekih saveta kako da sigurno ne omašite, ako ste početnik:
– zagrejati oko 1min u mikrolatasnoj vodu sa mlekom i šećerom. Treba da bude toplo, ne mlako, ali ne ni toliko vruće da ne mogu prsti da se duže vreme drže unutra. Sve odjednom u plastičnoj činiji da ne biste morali i ostatak da grejete, a ako dodate hladne sastojke, mogu da preseku kvasac.
Ako nemate mikrotalasnu, može se grejati i u šerpici ili pomešajte vruću vodu sa česme i hladnije mleko.
– U to dodati kvasac i nežno ga rastopiti rukom sa mrvicom brašna (oko kašičice). Uspeće i bez brašna, ali šećer morate dodati da bi uspelo.
– Ostavite koji minut da počne gore da se pojavljuje kvasac kako narasta. To je dovoljno.
Aktivan kvasac dodajte brašnu, pa dodajte i jaje i malo razmekšanu, može i istopljenu mast. Važno je samo da može sve lepo da se sjedini. Zamesite i ostavite oko pola sata.
Kada naraste prosuti na pobrašnjavljenu posudu. Premesiti i oklagijom razvući testo na oko 1cm debljine. Dodavati po malo brašna da se ne lepi. Sipati deo čvaraka na polovinu, presaviti pa ponovo razvući i tako tri do četiri puta dok se ne potroše čvarci.
Kada završite, razvući na oko 1cm debljine. Ne sme biti pretanko jer neće narasti.
Seći pogačice nožem da bi sve bilo lisnato. Probala sam davno da vadim čašom, ali onda imate viškove testa oko krugova koje treba premesiti (pretpostavljam da niko ne želi da baca deo testa. Kada se to ponovo zamesi u loptu koja se rastanji da bi se ponovo vadile pogačice, to testo više nije lisnato, a više je masno od prethodnog. Uz to, ovaj način, da samo rastanjite i nožem isečete je brži.
Pogačice ređajte u pleh sa papirom za pečenje i premažite jajetom.
*Ako slučajno nemate papir za pečenje, stavljajte direktno u pleh. Ovo testo ima dosta masti i nema potrebe dodatno podmazivati.
Najbolje je da prvo ubacite 5 minuta na 250 stepeni u već zagrejanu rernu. Tako će odmah narasti. Onda smanjite još 15-20 minuta na 200 stepeni. Gotove su kada porumene.
Još recepata:
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Period posle porođaja je sasvim nov način života i neće biti uvek baš onakav kakvim si ga zamišljala. Obično je teže, izazovnije, bilo da već imaš decu ili ne. Nema potrebe da nigde žuriš.
Loše navike u ishrani dece posledica su različitih faktora. Pre svega je važno da prepoznamo problem kako bismo mogli da ga rešavamo.
Kako da napravite jednostavne keksiće sa čokoladom koje će svi voleti? Da li ste nekada probali sami da pravite popularne "Cookies"?
Ovulacija se kod žena sa urednim ciklusom od 28 dana obično dešava 14. dana od trenutka kada su dobile menstruaciju. Međutim, mnoge žene, iako imaju jednako uredne .cikluse, mogu ovulaciju imati mnogo ranije ili mnogo kasnije
Karijera rođenih 13. oktobra često ide u pravcu izazova. Privlače ih profesije u kojima mogu pokazati svoju hrabrost, upornost i istraživački duh.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Kako da napravite jednostavne keksiće sa čokoladom koje će svi voleti? Da li ste nekada probali sami da pravite popularne "Cookies"?
Verujemo da se svako iznervira kada mu neko jelo ne uspe onako kako je planirao. Nema ništa gore od toga da pečete sveže kolačiće, očekujući savršene rezultate, a onda shvatite da izgledaju kao palačinka. Budu ukusni, meki, lepi, ali vizuelno nije to to.
Toliko puta ste u filmovima videli kako spremaju američke palačinke za ručak, ali niste sigurni po kom biste receptu mogli da napravite provereno dobre.
Nekada je pečeno pile bilo neizostavni deo nedeljnog ručka. Sada to nije pravilo, a često se i kupuje već pečeno.
Imajte na umu da reforma torta može čak i da se zaledi i odmrzne kada vam bude potrebna. U frižideru može duže da stoji, pa nema potrebe da pravite manju meru i slično.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.