Omiljeno jelo u našoj kući je bez premca pileći paprikaš. Do te mere ga deca vole, da im je to prošle godine bila želja da jedu uoči novogodišnjih praznika
Omiljeno jelo u našoj kući je bez premca pileći paprikaš. Do te mere ga deca vole, da im je to prošle godine bila želja da jedu uoči novogodišnjih praznika umesto pečenja i ruske salate, koju mi stariji preferiramo. Naime, takvi su samo kada je u pitanju baš ovakav paprikaš sa belim mesom, dok nisu ljubitelji drugih varijacija na temu.
Sastojci za pileći paprikaš sa belim mesom:
600-700 grama pilećeg filea bez kostiju i kožice,
700-900 grama krompira,
1 veća glavica crnog luka,
1 veća ili 2 manje šargarepe,
ulje,
1/3 šoljice soka od paradajza,
1 ravna kašičica origana,
1/3 kašičice bibera (ili po ukusu),
so po ukusu,
2 kašičice brašna.
Kako se pravi pileći paprikaš sa krompirom?
Sipajte ulje na dno veće šerpe tako da bude oko 0,5 cm. Crni luk i šargarepu očistite i sitno iseckajte (uvek za to koristim seckalicu, kako bi sva deca rado jela). Stavite da se prži na zagrejanom ulju. Odmah kada krene da se prži počnite da dodajete i belo meso sečeno na komade od 4-5 centimetara. Kada završite ubacivanje piletine, malo smanjite i povremeno mešajte da piletina potpuno pobeli (da se uhvati spolja korica.
Za to vreme ljuštite krompir. Ako je piletina pobelela, nalijte vodu toliko da je prekrije do vrha. Počnite da dodajete odmah krompir sečen na četvrtine ili osmine, u zavisnosti od veličine. Trebalo bi da krompir i piletina budu približno iste veličine, kako bi se istovremeno i skuvali.
Nakon što dodate sav krompir, sipajte i sok od paradajza, so, biber, origano i nalijte sa još vode. Sipajte vode toliko da bude do pred kraj krompira, ali ne više od toga kako ne bi bio previše redak. Kuvajte oko 25-30 minuta na srednjoj temperaturi. Proverite da li su belo meso i krompir razmekšali i da li je jelo dovoljno slano.
Ako je sve gotovo, u šoljicu stavite 2 kašičice brašna. Za zdraviju verziju možete da koristite integralno ili mleveno laneno seme umesto brašna. Nalijte brašno sa malo tečnosti iz paprikaša i dobro razmutite da ne bude grudvica, pa dodajte još tečnosti da razredite. Dobijenu smesu sipajte u šerpu i polako promešajte da se krompir i meso ne raspadu. Ako želite gušće, stavite više brašna, a nemojte dodavati uopšte, ako ne želite da dobijete gustinu.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.