fbpx
AktuelnoObrazovanje i usavršavanjeOdnosi u porodiciVesti

Najgore i najbolje zemlje na svetu za žene

Koje su najgore i najbolje zemlje na svetu za žene? U kojim državama žene imaju jednaka prava? Kada smo mislili da su žene na putu da izbore svoja prava i konačno dobiju jednakost koju zaslužuju. Pojedine države su počele da ih vraćaju na ranije stupnje u društvu, poput Poljske i pojedinih država u Americi koje su uvele zabranu abortusa. Paralelno su ženama u Avganistanu oduzeta gotovo sva prava.

Najgore i najbolje zemlje na svetu za žene

Na prvim mestima liste najbolje rangiranih država za žene očekivano su se našle skandinavske zemlje. Prva na listi je Norveška, a slede je Finska, Island i Danska. Sjedinjene Američke Države su tek na 21. poziciji upravo zbog izostanka porodiljskog odustva u ovoj državi.

Uz Papua Novu Gvineju, Sjedinjene Američke Države su jedina zemlja na svetu koja novopečenim majkama ne nudi socijalnu pomoć.

Podsećamo da i mnoge evropske zemlje imaju kratko porodiljsko odsustvo, ALI u većini evropskih zemalja osim što postoji neko vreme porodiljskog odsustva, uglavnom postoji i finansijska nadoknada u ne tako malom iznosu za dete tokom prvih godina. U nekim čak do punoletstva. Majke imaju mogućnost da rade fleksibilno radno vreme kada i ukoliko žele. Podsećanja radi, UNICEF smatra da je prvih 1000 dana od ključne važnosti za razvoj deteta u fizičkom i mentalnom smislu. Evropski vrtići ili škole su mahom besplatni ili se minimalno plaćaju ali upis je moguć tek od 3 odnosno 4 navršene godine, kako gde.

Najgore zemlje na svetu za žene

Avganistan je na poslednjem mestu kao najgore mesto za žene na svetu prema globalnom indeksu. Ženska prava su naglo opala u avgustu 2021. godine, kada su se iz Kabula povukle trupe NATO-a i SAD-a. Autori izveštaja navode kako je neizvesna situacija u mnogim provincijama u kojima su devojčice i žene iskusile ozbiljna ograničenja svojim mogućnosti van kuće i izuzetno visoku stopu nasilja. Sirija i Jemen su u višegodišnjem sukobu i nalaze se na pretposlednjim mestima ove liste kao najgore zemlje na svetu za žene.

Izveštaj daje veoma sumornu sliku koja je pokazala da se na planeti pravi sve veći jaz i pogoršava nejednakost. Dok u zemljama na vrhu uslovi postaju sve bolji, u državama na dnu liste, stanje se sve više pogoršava. Ovaj obrazac je dodatno pogoršan tokom protekle pandemije.

najbolje i najgore zemlje za zene sirom sveta
Izvor: statista.com

Prava žena u svetu

Prava žena u svetu jednaka su u samo dvanaest država. Ove zemlje nude jednaku zakonsku zaštitu ženama kao i muškarcima. To su: Belgija, Kanada, Danska, Francuska, Grčka, Island, Irska, Letonija, Luksemburg, Portugal, Španija i Švedska. One iz pravne perspektive nude jednaka prava za oba pola. Zanimljivo je da su se Grčka i Španija na ovoj listi sa 100 bodova prvi put našle ove godine.

Od 194 države, njih 98 se kvalifikovalo u rangu 80% i više. Na listi je danas 98. država Saudijska Arabija koja je tek 2019. godine poboljšala svoj rang zahvaljujući novim zakonima koji se primenjuju u toj državi. Poslednji na listi je Jemen sa 26,9%, a ispred njega su Sudan i Katar sa 29,4%.

Japan i Južna Koreja imaju 79, odnosno 85% procenata. Ove zemlje su najviše poena izgubile zbog nejednakih plata i zakona koji se odnose na porodicu i preduzetništvo. Japan ima samo 50% jednakosti na radnom mesto, kao i veliki problem sa jednakošću prilikom zapošljavanja, disriminacijom na radnom mestu i seksualnim uznemiravanjem.

prava zena u svetu

Pročitajte: Selektivni abortus mogao bi biti uzrok 4.7 miliona manje rođenih devojčica

Objavljen: 01. decembar 2022. godine, ažuriran: 05. decembar 2022. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button