Ako nešto svi volimo tokom zimskih meseci, to je miris cimeta i đumbira. Novogodišnji medenjaci su rado viđeni u svim domovima, a možete ih praviti u najrazličitijim oblicima i sa različitim glazurama ili bez njih.
Ovo je recept za osnovnu smesu, oblike ćete praviti u zavisnosti od toga kakve kalupe imate. Navešćemo i dve vrste glazura, a na vama je da odlučite da li želite glazuru i kakvu. Mnogi izbegavaju popularnu „kraljevsku glazuru“ obzirom da podrazumeva „živo belance“ koje se samo kratko suši u rerni zbog straha od salmonele.
Sastojci:
300 grama brašna
100 grama putera
1 jaje
100 grama šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
½ kašičice cimeta
1 kašičica kakaoa
4 kafene kašičice meda
Kako se prave novogodišnji medenjaci?
Otopite med i puter polako, zatim dodajte ostale sastojke i zamesite testo. Umotajte ga u foliju i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta u frižideru. Zatim razvucite na oko 5 milimetra debljine testo i vadite oblike. Pecite između 9 i 10 minuta na 180°C. Kada ih izvadite iz rerne, možda će vam se činiti da su malo mekani, ali kada se ohlade, biće taman kako treba.
Ukrašavanje medenjaka
Za razliku od ovih, koji su samo posuti prah šećerom, možete da ih ukrašavate gustom smesom šećera u prahu, razmućenog sa kašikom vode, na oko pola šoljice šećera u prahu. Tako ćete imati gustu smesu nalik na pastu u koju možete da dodate boju.
Profesionalna varijanta se sa kraljevskom glazurom, ali ona podrazumeva umućeno belance koje se nakon toga suši u rerni kratko vreme.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.