Ako nešto svi volimo tokom zimskih meseci, to je miris cimeta i đumbira. Novogodišnji medenjaci su rado viđeni u svim domovima, a možete ih praviti u najrazličitijim oblicima i sa različitim glazurama ili bez njih.
Ovo je recept za osnovnu smesu, oblike ćete praviti u zavisnosti od toga kakve kalupe imate. Navešćemo i dve vrste glazura, a na vama je da odlučite da li želite glazuru i kakvu. Mnogi izbegavaju popularnu „kraljevsku glazuru“ obzirom da podrazumeva „živo belance“ koje se samo kratko suši u rerni zbog straha od salmonele.
Sastojci:
300 grama brašna
100 grama putera
1 jaje
100 grama šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
½ kašičice cimeta
1 kašičica kakaoa
4 kafene kašičice meda
Kako se prave novogodišnji medenjaci?
Otopite med i puter polako, zatim dodajte ostale sastojke i zamesite testo. Umotajte ga u foliju i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta u frižideru. Zatim razvucite na oko 5 milimetra debljine testo i vadite oblike. Pecite između 9 i 10 minuta na 180°C. Kada ih izvadite iz rerne, možda će vam se činiti da su malo mekani, ali kada se ohlade, biće taman kako treba.
Ukrašavanje medenjaka
Za razliku od ovih, koji su samo posuti prah šećerom, možete da ih ukrašavate gustom smesom šećera u prahu, razmućenog sa kašikom vode, na oko pola šoljice šećera u prahu. Tako ćete imati gustu smesu nalik na pastu u koju možete da dodate boju.
Profesionalna varijanta se sa kraljevskom glazurom, ali ona podrazumeva umućeno belance koje se nakon toga suši u rerni kratko vreme.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Kako treba da izgleda ishrana tokom trudnoće? Spisak 10 stvari koje treba jesti i 10 koje bi trebalo izbegavati. Predlozi dnevnog menija za svaki trimestar.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Postoje načini kako prirodno povećati plodnost, mada morate imati u vidu da ne postoji čarobni štapić ukoliko postoji određena dijagnoza steriliteta i ozbiljan zdravstveni problem. Na šta bi svi parovi trebali da obrate pažnju ukoliko planiraju potomstvo i koji je zdrav put na putu do što bržeg ostvarivanja trudnoće?
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.