fbpx
Pitajte StručnjakaUrolog

Nizak broj spermatozoida u spermogramu

Čitatelj se obraća urologu zbog pitanja vezanog za nizak broj spermatozoida u spermogramu i zabrinutosti oko steriliteta.

Pitanje:

Poštovani,

Posle 2 godine nezaštićenih odnosa ne dolazi do trudnoće! U junu prošle godine uradio sam prvi spermogram, a posle 6 meseci i drugi. Po savetu porodičnog lekara, sumnjajući na infekciju prostate, popio sam 2 antibiotika. Posle njih sam uradio spermokulturu. (Rezultati poslati) Istražujući temu infertiliteta, našao sam da u slučaju neopstruktivne azoospermije dolazi do smanjenja testisa. Testisi su mi sledećih dimenzija:

  • levi: 4.8 cm x 2.6 cm
  • desni: 5 cm x 2.5 cm

Da li su ovo normalne dimenzije i da li NOA uvek za posledicu ima atrofiju testisa? Na osnovu nalaza, šta mi je činiti dalje? Lep pozdrav

Odgovor urologa: Nizak broj spermatozoida u spermogramu

Testisi su normalne veličine. Što se tiče spermograma postoji mali broj spermatozoida u normalnoj količini ejakulata. Potrebno je da se parterka prekontoliše. Preporucio nekoga iz tima prof. ***** (poznato redakciji).

Što se Vas tiče, ukoliko je partnerka bez nekih patoloških stanja, možemo pokušati sa lekovima koji se uzimaju tokom tri meseca. Nakon toga je rešenje vantelesna oplodnja.

Srdačan pozdrav,

dr Dimitrije Jeremić, urolog

demetra 33

Novo pitanje:

Poštovanje,

U međuvremenu sam uradio ultrazvuk, hormone i novi spermogram. Ultrazvuk je pokazao da su testisi dimenzija: 4,2 x 2 x 2.6 cm jedan i drugi: 4,3 x 1,8 x 2,6 cm.

Rezultati hormona su:

  • Testosteron: 14.96 (ref 5.54-25.2)
  • FSH 11,1 (ref 0,7-11,1)
  • LH 5.96 (ref 0.8 – 7.6)

Novi spermogram je pokazao 3 miliona spermatozoida i propisan mi je *** Urolog smatra da su nešto manji testisi, međutim ja sumnjam u to, jer čitajući literaturu nalazim da je to apsolutno normalno.

Malo me brine ta gornja granica FSH, da li ona ukazuje na oslabljenu spermatogenezu? Ono na šta sumnjam je uzimanje *** jer imam epi napade. Koristio sam ga sa prekidima od 2003. do 2014. godine. Poslednji napad sam imao 2011. godine i od tada više ne. Koliko je to sve moglo da utiče i poremeti rad testisa?

Puno pozdrava.

Novi odgovor urologa: Nizak broj spermatozoida u spermogramu

Pozdrav!

Testisi su normalne veličine.

Nizak broj spermatozoida u spermogramu

Lek koji uzimate utiče na broj, pokretljivost i izgled spermatozoida dok ga uzimate.

FSH povišen, znači da je greška na nivou testisa pošto preko FSH hipotalamus pokušava da pokrene testise.
Puno pozdrava,

Dr Dimitrije Jeremić, urolog

Ostale odgovore na pitanja možete pročitati OVDE!

Nažalost, trenutno nismo u mogućnosti da omogućimo NOVE odgovore na pitanja urologa! 

Pitanje objavljeno: 29.11. 2018. godine, ažuriran: 16. januar 2023. godine

Reklame

Dr Dimitrije Jeremić

Dr Dimitrije Jeremić rođen je u Novom Sadu 11.11.1980. godine. Medicinski Fakultet u Novom Sadu, upisao je 1999.godine. Od 2007. zposlen u Kliničkom centru Vojvodine i na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Deo specijalizacije proveo u univirzitetskoj Klinici Royal Hallamshire Hospital u Velikoj Britaniji. Doktorirao na temu karcinoma prostate u 2015. godini. Tečno govori engleski jezik. Trenutno glavni fokus u stučnoj praksi u domenu funkcionalne urologije: poremećaji mokrenja, stres inkontinencija nakon porođaja.

Related Articles

Back to top button