fbpx
Pitajte StručnjakaSavetnica za dojenje

Nastavak dojenja posle apscesa dojke

Čitateljka se objavila savetnici za dojenje jer je zanima nastavak dojenja posle apscesa dojke i želela je da potraži savet.

Pitanje: Apsces i rađena incizija dojke

Poštovana,

Molila bih vas za savet i pomoć. Danas mi je urađena incizija dojke, posle komplikacije mastitisa. Porodila sam se pre 20-ak dana, a ovaj problem vučem već 10 dana. Htela bih da sačuvam laktaciju i nastavim dojenje. Dosada sam normalno dojila na dojku na kojoj se formirao apsces.

Doktrorka, hirurg, mi je rekla da nije trebalo da dojim bebu do sada i da posle intervencije, dok traje previjanje, tj. drenaža ove dojke, da na nju ne dojim bebu, već samo na drugu dojku.

Mene je strah da ću ako beba ne bude sisala, potpuno zaustaviti laktaciju na toj dojci. Šta vi mislite? Ugrožava li to bebu, ne bih da joj prenesem neku bakteriju iz tog apscesa.
Hvala unapred. Molila bih što hitniji odgovor.

kosa opada od dojenja
Nastavak dojenja posle apscesa dojke

Odgovor savetnice za dojenje: Nastavak dojenja posle apscesa dojke

Apsces dojke nije toliko uobičajen, svega oko 5% mastitisa iskomplikuje se tako. Najčešće je u pitanju zastoj mleka uvek na istom mestu. Utvrđuje se aspiracijom ili ultrazvukom.

U rešavanju, često je sama ta aspiracija dovoljna da dovede do smirivanja. Ipak, u nekim slučajevima je potrebno uraditi inciziju i ugraditi dren. Bitno je da se inciziju radi sa strane, a ne u okolini areole, da ne bi došlo do presecanja nerava u tom području.

menstruacija i dojenje

Jako je važno da posle intervencije se nastavi ili dojenje ili izmlazanje na toj dojci, da bi se smanjio pritisak na inciziju i pomoglo zarastanje, kao i da se spreči ponavljanje mastitisa. Prednost izmlazanje u odnosu na dojenje dajemo samo ako je pozicija apscesa bila takva da je blizu areole ili bradavice.

Može se desiti da mleko malo curi na mestu incizije, ali ne treba da Vas plaši isto (mleko sadrži antitela). Svakako, antibiotici se prepisuju, a danas je bar opcija naći one koji su kompatibilni sa dojenjem.

Ako se plašite samog gnoja iz apscesa, on se drenira na dren. A čak i da dođe do bebinog stomaka, tamo ga dočekuje hlorovodonična kiselina koja ga razlaže.

Najbitnije od svega je – odmor! Mastitis i apces u tom periodu to poručuju – da je više no neophodno da mama više odmara, da više prihvata pomoć i da možda malo presloži prioritete, da ne zamaruje sebe.

nastavak dojenja posle apscesa dojke
Apsces i rađena incizija dojke

Milena Kostić, vršnjačka savetnica za dojenje

Udruženje Roditelj

www.rumina.rs

Vaša pitanja možete poslati na dojenje@demetra.rs

Odgovore na sva pitanja možete pročitati OVDE

Sve o dojenju – KLIK

Reklame

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button