fbpx
Savetnica za dojenje

Beba puno bljucka posle podoja

Beba puno bljucka posle podoja   

Poštovanje,

Htela bih da Vas pitam za savet. Bebica ima 5 meseci, sisa, a mene brine što ona jako puno bljucka tj povraća posle sisanja, inače je halapljiva i brzo jede, ali ja ne znam da li je to normalno, s obzirom da sad ima 5  meseci. I noću se budi na svaka tri sata da jede i isto skoro svaki put povrati. I noću se budi na svaka tri sata da jede i isto skoro svaki put povrati. Hvala puno unapred na odgovoru. 

Pozdrav, Dragana

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

ODGOVORU 

Poštovana,

čak više od 50% beba, bez obzira da li sisaju, bljucka. Vrhunac obično dostiže između 4. i 6. meseca, a skoro sve bebe prerastu ovaj problem do navršenih godinu dana.

Kod dojenih beba obično je problem ako jedu halapljivo, znaju da se ometu tokom podoja pa puštaju dojku i vraćaju se (čuli su nešto, pa pogledom traže šta je to i slično), kod mame je refleks otpuštanja mleka prejak, prepunjenost grudi itd. Sve u suštini situacije gde će se nagutati veće količine vazduha.

Takođe, može biti povezano sa periodom izbijanja zuba, kad obilno ide pljavačka.

Nekad se ovo intenzivira sa uvođenjem čvrste hrane.

Ono što je bitno je sledeće: ako beba dobija na težini, nije bolesna, ima minimum 6 upiškenih pelena tokom 24 sata, ovo predstavlja samo estetski problem (moraćete češće da presvlačite svoju i bebinu odeću).

U svakom slučaju, šta možete da uradite da ublažite ovo?

– Što češći podoji! Nemojte da čekate da Vam dojke budu prepunjene i time prejak mlaz. Ako ide prejako, izmlazajte se kratko pred podoj, da krene najjači mlaz, pa onda dajte bebi da sisa. Takođe, češćim podojima i nečekajući da beba bude puno razdražljiva i da plače, već dajući joj da sisa na rane znake gladi, možete ublažiti da ne sisa halapljivo.

– Ne ograničavajte podoje. Podoj se završava tek kad beba ili sama pusti ili zaspi na dojci.

– Ne menjajte često dojke. Tokom podoja se držite da ide jedna dojka jedan podoj. A ako beba trazi da sisa na manje od 2 sata, u tom nekom vremenskom intervalu nudite istu dojku.

– Položaj. Najbitnije je da beba pravilno hvata dojku. Takođe, pri podoju neka joj glava bude nešto uzdignuta. Možete da dojite i sedeći, tako što ćete se zavaliti unazad, i ležeći, tako da beba leži na Vama dok sisa.

– Pokušajte da umanjite nagle pokrete pri uzimanju i okretanju bebe.

– Uklonite nikotin iz bebinog okruženja i potrudite se da smanjite unos kofeina.

Ukoliko, pak, beba ne napreduje, gubi na težini, sadržaj bljucnutog ima u sebi krvi ili je sadržaj zeleno-žute boje, sve to je praćeno čestim infekcijama pluća, konsultujte se sa Vašim pedijatrom oko potrebnih analiza na Gastroezofagealni refluks (GER) kod bebe i stenozu pilorusa.

Lep pozdrav,

Milena Kostić, savetnica za dojenje „Udruženje RODITELJ”

Vaša pitanja možete poslati na dojenje@demetra.rs

Odgovore na sva pitanja možete pročitati OVDE

Sve o dojenju – KLIK

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Save

Midas

Related Articles

Back to top button