fbpx
Savetnica za dojenje

Da li je imam dovoljno mleka za šestomesečnu bebu?

Da li imam dovoljno mleka?

Poštovanje,

Beban će sutra imati punih 6 meseci. Od prvog dana dojim,on napreduje lepo,sve je normalno i u redu. Jedino što obično zaspi tako na dojci. Ne svaki put,ali se dešava često. Prošlog meseca smo počeli da jedemo i kašice,sokice,sve po malo…

E sad, poslednih dana primećujem da imam manje mleka i da mu to što posisa postaje malo.

Kako je najbolje da uradim? Da mu potpuno zamenim neki obrok dohranom, ili da posle svakog dojenja ponudim i dohranu? Ako zaspi, da ga budim i dam dohranu? Jer se probudi posle pola sata gladan i to se dešava poslednja dva,tri dana.

Hvala unapred i pozdrav. 

ODGOVOR

Poštovana, 

Na osnovu čega zaključujete da imate manje mleka?

Ne znam da li znate da bebe ne rastu „pravolinijski”, da svaki dan ne dobiju isto u težini i dužini, već na mahove. Ti periodi se zovu skokovi u razvoju. Oni su obično povezani sa nečim bitnim što beba savladava u razvoju – prepoznaje mamu, osmehuje se, okreće u stranu, sedi, hoda itd. Ta dešavanja se prosečno desavaju sa 3 dana, 6 dana, 9 dana, 3 nedelje, 6 nedelja, 9 nedelja, 3 meseca, 6 meseci itd. Primećujete šemu 3-6-9, ali imajte na umu da je to samo prosek. Kod neke dece skokovi budu ranije ili kasnije.

Neke mame ni ne primete skokove. Možda konstatuju da je beba prespavala skoro ceo dan. To je obično znak za takve bebe da je skok prošao.

Za bebe kod kojih je skok uočljiv to izgleda ovako: beba koja je sisala na nekih recimo dva sata sada traži na pola sata. Beba koja je spavala više sati noću, sad se budi na recimo sat vremena.

Mame se naravno zabrinu da su bebe gladne. Ali nema potrebe. Beba na taj način sama reguliše koliko mleka treba da se stvara, jer se mleko stvara tokom čina aktivnog sisanja, pa što je češće i više beba na dojci, biće više mleka.

Često mame brine i sto više ne osećaju onu početnu prepunjenost dojki, već im se čini da su prazne, meke. To je skroz u redu. To samo znači da se uspostavila ravnoteža između potražnje i ponude tj. stvara se tačno onoliko mleka koliko bebi treba.

Tokom skoka treba samo pratiti bebu i davati joj da sisa kad god želi. Jeste, skok u razvoju je često jako zahtevan, fizički iscrpi, a često i psihički (obično okolina sulflira kako je beba ceo dan na dojci), ali posle dan, dva, pet, prođe.

S obzirom na ono što ste napisali, ovo kod vas liči na skok. Jeste naporno, ali verujte da je to normalna situacija. Dohrana nije potrebna. Naprotiv, možete time da poremetite odnos ponude-potražnje. Samo ga pratite i pustite da sisa kad god želi.

Kad skok prođe, a proći će, beba će se vratiti u neki novi ritam.

Ako imate još nekih nedoumica, slobodno pišite. 

Lep pozdrav,

Milena Kostić, vršnjačka savetnica za dojenje

Udruženje Roditelj

Vaša pitanja možete poslati na dojenje@demetra.rs

Odgovore na sva pitanja možete pročitati OVDE

Sve o dojenju – KLIK

Save

Reklame

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button