fbpx
Pitajte StručnjakaPsihoterapeut

Dete grize garderobu

Čitateljka se obratila psihologu zbog toga što dete grize garderobu i upropašćava je. Radi se o tinejdžerki.

Pitanje:

Poštovana Manuela,
Imam ćerku od 14 godina i imamo jedan problem koji je nesvakidašnji. Već više od godinu dana  na svoje stvari (odeću) grize tj. jede. Ne mogu da Vam opišem koliko je stvari do sada upropastila i koliko sam džakova njene izgrižene garderobe bacila. Kada je pitam zasto to radi kaze da ne zna. Šta je po Vašem mišljenju najbolje da uradim? Pokušala sam na sve načine sa njom ali ne vredi.

Odgovor logopeda: Dete grize garderobu

Poštovana,
Hvala Vam na poverenju.

Opisano ponašanje je čest oblik samosmirivanja, odnosno način da se nosi sa snažnim ili neprijatnim emocijama.
Pitajte dete kako se oseća dok “žvaće” odeću, kao i kada je najčešće. Takođe, pitajte dete šta misli o sebi. Na ovaj način možete da uočite obrazac, npr. da pred testove ili odgovaranje više “žvaće” odeću, što će biti pokazatelj da je potrebno da nauči dodatne tehnike samosmirivanja, smanjivanja osećaja pritiska, treme, samokritike,…

Na osnovu odgovora ćete prepoznati kakva je dodatna podrška potrebna Vašem detetu (jer adolescentni period zna da bude izazovan za mlade ljude u razvoju). Možete uključiti i podršku stručnog psihoterapeuta.

Želim vam da što pre prevaziđete trenutni izazov.

Dete grize garderobu

Srdačan pozdrav,
Manuela Kamikovski

Mamino vreme

Manueli Kamikovski pitanja možete postaviti i putem mejla: psiholog@demetra.rs

Ovde su ostala pitanja i ODGOVORI PSIHOLOGA

Reklame

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psihologMoje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju.Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button