fbpx
Pitajte ginekologaPitajte Stručnjaka

Da li je u pitanju rana trudnoća?

Čitateljka je postavila pitanje: da li je u pitanju rana trudnoća, obzirom da je imala pozitivan test, ali lekar nije uočio plod.

Pitanje:

Blago krvarenje na početku trudnoće

Poštovana,

Imala sam oskudnu menstruaciju 10, 11. i 12.  septembra. Trajala 3 dana. Počele su me boleti grudi, otekle bradavice ispupčene, učestalo mokrenje, mučnina, vrtoglavica.

Zbog posla koji radim,u domu penzionera, uradila sam test i ukazala se bleda druga crtica. Doktor je rekao ima jedna tačka i zadebljanje materice i da sam rano došla na pregled.

Sve vreme simptomi trudnoće nisu prestajali, posebno grudi narasle i mučnina iscrpljuje. Nova menstruacija je opet svetlo crveno krvarenje simptomi i dalje prisutni.

Odlučila sam da uradim predveče test i opet je pokazao svetlo crvenu drugu liniju. Ginekolog je radio novi ultrazvuk i konstatovao da ne može da vidi ništa jer je materica zavaljena i da u njoj ima još malo krvi. Rekao je da ponovim test za 5 dana i dođem na novi pregled za 10 dana.

Imam dva starija sina, koje sam dobila bez problema od 18 i 13 godina, a ja imam 39. Da li je moguće da imam simptome28 dana uz dva blaga krvarenja, a da se plod ne vidi jer je materica zavaljena ili može nešto drugo biti u pitanju.

Pozdrav.

Pitaje ginekologa1

Foto: Canva & Demetra

Odgovor ginekologa: Da li je u pitanju rana trudnoća?

Poštovana, prema ovome što ste mi napisali najverovatnije se radi o trudnoći. Najbolje bi bilo da uradite beta HCG iz krvi i na osnovu tog nalaza ćete znati da li ste trudni ili ne. Da bi se plod video ultrazvukom mora da bude 6. ili 7. nedelja trudnoće tj na prvi ultrazvuk treba otići 6 ili 7 nedelja od početka poslednje menstruacije. Moj savet je da uradite beta HCG i ako on pokaže da se radi o trudnoći odete kod svog ginekologa da uradi ultrazvuk. Ako se ni tada ne vidi plod, a beta HCG ne pada treba razmisljati o vanmateričnoj trudnoći.

Pozdrav,

Dr Aleksandra Simić

ginekolog

Novo pitanje čitateljke:

Hoću, hvala vam. Pošto je danas 4. dan ove menstruacije koja nije bolna ni obilna, sačekaću da vidim dok stane. Da li ja računam nedelje trudnoće po poslednjoj menstruaciji koja je bila 10.09. iako je trajala kratko jer sam tada pod ovim simptomima trudnoće? 

Hvala jos jednom!

Novi odgovor ginekologa: Da li je u pitanju rana trudnoća?

Ako ste uradili test dok ste imali tu menstruaciju ili dva tri dana posle nje onda traba da računate prvi dan menstruacije koja je bila pre tog krvarenja jer je to krvarenje najverovatnije bilo implantacijsko krvarenje. Moj savet je da uradite beta HCG i ako je on poztivan za 48sati da ponovo proverite betu. Ako pada reč je o biohemiskoj trudnoći ali ako ne pada a na ultrazvuku se ne vidi plod može se raditi o vanmateričnoj trudnoći koja treba što pre da se reši.

Da li je u pitanju rana trudnoća
Da li je u pitanju rana trudnoća –

Foto: Canva & Demetra

Pozdrav.

Srdačan pozdrav,

Dr Aleksandra Simić, ginekolog

Ginekološka ordinacija “Taurunum medical”

Ostale odgovore ginekologa na pitanja čitateljki možete pročitati OVDE

Nažalost, trenutno nismo u mogućnosti da obezbedimo nove odgovore ginekologa na vaša pitanja!

image

Pitanje objavljeno: jul 2020. godine

Reklame

Dr Aleksandra Simić

Aleksandra Simić je ginekolog. Rođena je i odrasla u Zemunu. Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu završila je 2005.godine, a 2007. godine se zaposlila u Kliničko-bolničkom centru Zemun. Naredne godine je dobila specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva. Specijalistički ispit položila je 2012. godine, a 2013. godine je postavljena na mesto šefa odeljenja postporođajne nege i terapije. Trenutno na užoj specijalizaciji iz oblasti perinatologije. Zaposlena je u ginekološkoj ordinaciji Taurunum medical u Beogradu (Zemun).

Related Articles

Back to top button