fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dete od 4 godine ima poteškoće sa izgovorom

Čitateljka ima problem jer dete od 4 godine ima poteškoće sa izgovorom i nije sigurna da li mu je potreban logopedski tretman, pa se obratila za savet.

Pitanje: Dete od 4 godine ima poteškoće sa izgovorom

Poštovanje,

Imam sina od 4 i po godine. Imamo problem sa izgovaranjem pojedinih slova ali i reči.

Ja, kao njegova majka, ga razumem gotovo sve što priča, jer ima reči koje su nerazumljive za okolinu. Na primjer, on jako dobro pamti, pa ga učim da zna razne pesmice i on ih nauči, ali dosta reči iz te pesmice izgovara nerazumljivo. Druga osoba ne može da ga razume šta je rekao.

Ja ga uvek ispravljam da tu reč izgovori pravilno, ali nakon par pokušaja da je izgovori, on se odmah ljuti i neće više da je izgovara. Jednostavno kao da te reči izgovara na neki njegov način. Ne znam kako da vam to drugacije pojasnim. Sigurna sam da je za sve to kriv telefon, to jest mi roditelji koji im to dopustamo.

Molila bih vas za savet, šta da radim, to jest da me uputite šta dalje. Nisam ga do sad vodila kod logopeda u nadi da će progovoriti i čitko izgovarati sve reči.

Hvala Vam na izdvojem vremenu i izvinite.

Dete od četiri godine ne priča

Odgovor logopeda: Dete od 4 godine ima poteškoće sa izgovorom

Poštovana S,

Izgovor višesložnih reči deci predškolske dobi može biti otežan. Ako je to reč koju dete ne koristi u izgovoru, nego je “napamet” uči u pesmici, verovatno ne razume njeno značenje već je izgovara na način kako je i čuje i onako kako njegovi govorni organi u ovom trenutku to mogu. Ako su u pitanju reči koje su već prisutne u njegovom rečniku, znači da se ceć stvorila loša govorna navika. Reči koje sadrże suglasničke skupove ( ski, ška, vla, dne…) su teže za igovor zbog prisustva sliženih slogova i iz razloga što deci usled nerazvijenog fonematskog sluha, nije sasvim jasna pozicija glasova u reči, te je izgovaraju na drugačiji način.

Svakako bih vas savetovala, da zakažete logopedski pregled. Pošto ima već preko 4 godine, pravo je vreme da se otklone te nepravilnosti u govoru kako se ne bi produbljivale i kasnije uticale i na pisani jezik, tj. obuku čitanja i pisanja u školskom periodu.

Dete od 4 godine ima poteškoće sa izgovorom
Dete od 4 godine ima poteškoće sa izgovorom

S poštovanjem,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Midas

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button