fbpx
Logoped

Nesigurnost u izražavanju trogodišnjaka

Pitanje:

Pozdrav!

Moje dete ima 3 godine i 4 meseca i kasni sa govorom tj. izražava se jednostavno koristeći rečenice od 3 reči i uvek u trećem licu. Može da priča normalnom brzinom govora, ali to radi konstantno usporeno kao npr. Maamaaaa jeedeeee jabuuukuuuu…

Da li je problem ozbiljan ili je u pitanju nesigurnost u izražavanju ? Hvala!

ta radi logoped

Odgovor logopeda: Nesigurnost u izražavanju trogodišnjaka

Poštovani,

Zanima me u kojim situacijama govori usporenim ritmom a u kojim prirodnim bržim ritmom? Moguće je da se u nekim situacijama oseća nesigurno ali mu uvek možete ponuditi “odgovor” koji treba da każe ili mu pomognete da se pravilno izrazi. I samo ga bodrite i ne prekidajte dok govori, kako ne bi doživeo govor( dijalog) kao neprijatnu situaciju koju treba izbegavati. Do treće godine bi trebale ovakve greške da se isprave ili ponekad da se događaju, ali ispravljanjem i ukazivanjem na iste, da se zamene pravilnim modelom govora.

Možete učiti pesmice koje su dobre za bogaćenje rečnika,utvrđivanje gramatičkih kategorija ali i za ritam. Menjajte ritam govora, ponudite mu različite modele govora i podstičite ga da vas imitira.
Stalno pominjanje sebe u trećem licu ukazuje na kašnjenje sintaksičkih jezički sposobnosti.
Savetovala bih vas da odete na logopedski predled i utvrdite nivo govorno-jezičkog razvoja deteta. Jedino na taj način možete dobiti konkretne savete na koji način je najbolje stimulisati dete i da li je vreme za uključivanje u tretman.

Nesigurnost u izražavanju trogodišnjaka

S poštovanjem,

Marija Ranisav

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button