fbpx
Logoped

Dete neke reči priča nerazgovetno

Majka se obratila za savet logopedu zbog svog sina koji neke reči priča nerazgovetno i pitala šta bi mogla da uradi da se to poboljša.

Pitanje:

Poštovanje, 

Imam sina od 4 i po godine. Imamo problem sa izgovaranjem pojedinih slova ali i reči. Ja, kao njegova majka, ga razumem gotovo sve što priča, jer ima reči koje su nerazumljive za okolinu. Na primer, on jako dobro pamti, pa ga učim da zna razne pesmice.

On ih nauči, ali dosta reči iz te pesmice izgovara nerazumljivo. Druga osoba ne može da ga razume šta je rekao. Ja ga uvek ispravljam da tu reč. Izgovori pravilno, ali nakon par pokušaja da je izgovori on se odmah ljuti i neće više da je izgovara. Jednostavno kao da te reči izgovara na neki njegov način.

Ne znam kako da vam to drugačije pojasnim. Sigurna sam da je za sve to kriv telefon. To jest, mi roditelji, koji im to dopuštamo.

Molila bih vas za savet. Šta da radim, to jest da me uputite šta dalje. Nisam ga do sad povela kod logopeda u nadi da će progovoriti i čitko izgovarati sve reči.

Hvala Vam na izdvojom vremenu i izvinite!

pitajte logopeda 1

Odgovor logopeda: Dete neke reči priča nerazgovetno

Poštovana Sanja,

Deca tog uzrasta pa do 5. godine bi trebalo da uzvoje pravilan izgovor svih glasova maternjeg jezika. Dozvoljena odstupanja su glas R i Lj koji se razvojno poslednji javljaju u izgovoru. Konkretno vežbe za izgovor tih glasova możete pronaći u sledećem tekstu: Reč stručnjaka

Što se tiče nepravilnog izgovaranja višesližnih reči, reči koje sadrže suglasničke grupe (ski,bla,vna,ška…) one jesu teže za izgovor i kasnije se usvajaju. Ali kod dece tipičnog razvoja nije potrebna posebna podrška da bi se one usvojile i prabilno percepirale a potom i izgovarale.
Kod vašeg deteta najverovatnije nisu dobro razvijene fonološke sposobnosti koje su preduslov za razlikovanje glasova koji slično zvuče, uočavanje položaja glasa u reči, njegovo kombinovanje sa drugim glasovima, uočavanje rime, rasčlanjivanje reči na manje jedinice i sličnih veština. Da bi dete pravilno čulo i izgovaralo reči i rečenice ovo su neophodne veštine koje su ujedno bitne i za usvajanje pisanog govora tj. usvajanja čitanja i pisanja.

Savetovala bih vas da pored vežbi za artikulaciju glasova koje dete ne izgovara pravilno, radite i vežbe uočavanja i rasčlanjivanja reči na slogove. Prvo jednostavne (ma-ma, ka-pa, a potom sa suglasničkim grupama: ma-ska, kla-vir…)
I posebno radite izgovor tih ciljanih glasova u kombinacijama sa drugim suglasnima. Ako npr. radite glas R onda radite TRA, DRA,BRA,SRA,MRA…
Ili glas L : MlA,VLA,BLA,SLA…

Dete neke reči priča nerazgovetno

Ako imate konkretna pitanja u vezi vežbi izgovora glasova ili razvoja govora budite slobodni da pišete.

Marija Ranisav

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button