fbpx
Logoped

Nedovoljno razvijena vilica kod bebe

Majku zanima kada bi trebalo da vidi napredak jer je kod njene bebe nedovoljno razvijena vilica i lekari su joj rekli da će se situacija popravljati.

Pitanje:

Pozdrav,

Imam bebicu kojoj se nije dovoljno razvila donja vilica. Sada joj treba malo više vremena da se nauči na flašicu jer je hranjena na sondu zbog zdravstvenih problema. U bolnici nam je rečeno da će beba, kako bude rasla, da će se i vilica razvijati. Malo će biti teže na početku, a posle će doći na svoje. Tako su mi rekli. Zanima me vaše stručno mišljenje o tome kada bi na bebi trebala videti napredak. Odnosno da se stvar popravlja.

Hvala E.

Dete od četiri godine ne priča

Odgovor logopeda: Nedovoljno razvijena vilica kod bebe

Poštovana E,

Problem vašeg deteta je kompleksan i na taj način mu treba i prići. Pored lekara opšte prakse dete bi trebalo da pogleda ortodont, hirurg i drugi specijalisti po potrebi.
Ako spontanim rastom vilica bude dostigla pravu veličinu i položaj (kako su vam rekli) onda ne bi trebalo da bude problema ni pri hranjenju ni pri izgovoru. Pre svega bi poboljšanje trebali da uočite pri pokretima jezika i refleksa sisanja i gutanja. Potom mišići žvakači, mišići obraza i usana koji treba da usložnjavaju svoje pokrete kako dete bude raslo i sazrevalo.
Savetovala bih vas da na nekoliko meseci odlazite u savetovalište kako bi se pratio govorno-jezički razvoj i u slučaju da treba stimulacija krenete na vreme sa tretmanom.

Nedovoljno razvijena vilica kod bebe
Nedovoljno razvijena vilica kod bebe

S poštovanjem,

Marija Ranisav

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button