fbpx
Logoped

Da li je mucanje razvojna faza trogodišnjaka?

Čitateljku zanima da li je mucanje razvojna faza trogodišnjaka ili treba da se obrati logopedu za tretman. Koliko bi trebalo da sačeka i šta da preduzme.

Pitanje:

Poštovanje,

Prvi pregled logopeda


Dete ima 2 godine i 8 meseci. Progovorio sa godinu dana. Rečenice je počeo da sklapa negde oko drugog rođendana. Mucanje se javilo kada smo krenuli sa nošom, javlja se u naletima, nekad je izraženo jače, nekad slabije. Uglavnom zamuca prvu reč, na primer: “Maaaamaaa, sipaj mi sok.” Ostatak rečenice prođe glatko.

Dešava se da danima ne muca i onda se samo ujutro probudi i svaka rečenica počinje sa mucanjem. To traje već 5 meseci. Vodila sam ga kod logopeda, navodno smo rano došli, rečeno mi je da je razvojna faza.

Moje pitanje je koliko razvojna faza može da traje i kako da budem sigurna da je razvojna faza? U poslednjih par dana počeo je i da se napreže i koluta očima kada treba da počne rečenicu.
Hvala unapred na odgovoru.

Prvi pregled logopeda
Mucanje razvojna faza

Odgovor logopeda: Da li je mucanje razvojna faza trogodišnjaka?

Poštovana Ivana,

Obzirom da je mucanje prisutno kod vašeg deteta već mesecima, i da nema tendenciju smanjivanja rekla bih da nije samo faza u razvoju.
Naprezanje pri govoru ukazuje na spazam mišića koje ukazuje na pravo mucanje. Kolutanje očima može biti i tik, koji je takođe pratilac mucanja ali nam govori da je došlo do usložnjavanja problema i da se na tome mora raditi.

Savet je da odete kod logopeda koji će vam pokazati vežbe disanja i druge tehnike koje mu mogu pomoći.
Ako bude potrebe može se iključiti i psiholog koji će ukazati na situacije koje mogu biti provocirajuće za dete i možda u pozadini samog problema. Promenom ponašanja u pomenutim situacijama možete uticati pozitivno na detetov emoyivni razvoj i samim tim stvoriti dobre uslove za smanjivanje mucanja.

Da li je mucanje razvojna faza trogodišnjaka?
Da li je mucanje razvojna faza trogodišnjaka?

S poštovanjem,

Marija Ranisav

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button