fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Mucanje kod dvogodišnjeg deteta

Poštovani,
Imam devojčicu od 2 godine. Jako lepo govori, ima veliki fond reči, zna da upotrebljava lica.

Ali, par dana već ima učestalo mucanje. Uglavnom na prvom slogu početne reči u rečenici.

Npr. Ma ma mali poni,  Se se Sesko Bejić. Mucanje se javilo nekako odjednom a da pri tom nije imala neke strahove ili stresove.

U kući svi jasno govorimo i sa njom uglavnom ja radim po pitanju motorike i razvoja govora.

Inače ne muca kada recituje pesmice ili direktno odgovara na pitanja, samo u spontanom razgovoru. 
Da li je potrebno da je vodim logopedu? 
Unapred hvala. 
Srdačan pozdrav, 
Jelena

ODGOVOR: Mucanje kod dvogodišnjeg deteta

Postovana Jelena,

Radi se o FIZIOLOŠKOM mucanju koje se javlja kod dece između druge i pete godine. Kao što ste naveli, Vaše dete ima uredan govorno-jezički razvoj i veliki fond reči, očuvano razumevanje. Trenutno je u fazi širenja rečnika i učenja novih pojmova i reči što može dovesti do toga da govorni aparat ne može da isprati brzinu misaonog procesa tj. kada dete želi da nešto kaže, želi i da ubrzano izgovori svoju misao i dolazi do zamuckivanja.

Ovo ne mora biti jedini uzrok nastanka mucanja, stoga bih vas svakako savetovala da ako se mucanje nastavi jos nedelju, dve dana odvedete dete kod logopeda koji ce dijagnostikovati dete i dati konkretan savet.
Za sada, kada primetite da dete zamuckuje, dajte joj dovoljno vremena da izgovori rečenicu. Nemojte izgovarati umesto nje ili je savetovati “trebalo bi ovako da kažeš…” Nikako je ne grdite i ne dozvolite da vidi vaše nestrpljenje ili napetost. Njoj još uvek nije osvešćen problem i nije svesna da priča drugačije.

Pozdrav. Tu sam za sva vaša pitanja.

Mucanje kod dvogodišnjeg deteta

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button