fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Koliki je fond reči bebe od 14 meseci

Čitateljka se obratila logopedu jer ne zna da koliki je fond reči bebe od 14 meseci potreban i očekivan za taj uzrast.

Pitanje:

Poštovani,

Imam bebu staru 14 meseci. Ona zna samo da kaže: mama, tata, baba i još neke meni, za sada, nerazumljive reči. Inače se zanima za svoju okolinu i lepo zapaža predmete i pojave oko sebe. Da li treba da se brinem što ne priča više?

Srdačan pozdrav,

Marija

porodica 4

Odgovor logopeda: Koliki je fond reči bebe od 14 meseci

Poštovana Marija,

Prve smislene reči koje dete izgovara se očekuju oko 12. meseca. Potom ide usložnjavanje rečnika, a do druge godine se očekuju fraza i rečenica.
Obzirom da vaše dete ima nekoliko reče, nastavite da ga stimulišete svakodnevno,govorom, pesmicama, slikovnicama… Pokazivanje prstićem i razvoj ostalih gestova je takođe veoma bitno u ovom periodu. Tako razvijate i razumevanje kod deteta,koje je primarno kako bi se sam govor razvio.
Pratite razvoj još tri meseca, potom ako ne primetite nikakvo poboljšanje zakažite logopedsku procenu.

Koliki je fond reči bebe od 14 meseci
Koliki je fond reči bebe od 14 meseci

Srdačan pozdrav,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button