fbpx
Logoped

Dete zamuckuje, a tečno je pričao

Dete zamuckuje, ima dve godine i majka se pita da li treba da brine zbog toga.

Pitanje: Dete zamuckuje

Poštovana,
Imam dečaka od tačno dve godine. Vrlo rano je progovorio, već duže vreme spaja rečenice i slično. Međutim pre nedelju dana je odjednom počeo da zamuckuje kada počinje rečenicu, kao da se muči da izgovori. Od pre dva dana je počeo svaku reč skoro da zamuckuje ili da jednostavno izgovori početno slovo i kao da ima blokadu pa se napreže. Opet ponavljam, do tog perioda je sasvim normalno pričao.
Većina ljudi kaže da je to faza međutim jako se brinem i želela bih da čujem vaše stručno mišljenje i da li mislite da bi ga trebalo odvesti na pregled.
Hvala unapred!

pitajte logopeda 1

Odgovor logopeda: Dete iznenada počelo da zamuckuje kada priča

Poštovana Dragana,

Postoji nekoliko kritičnih perioda za razvoj mucanja ali se najčešće javlja izmedju 2-5 godine, sa razvojem govornih i jezičkih kapaciteta deteta. Vaše dete se nalazi u periodu intenzivnog razvoja govora i jezika te je stoga moguća pojava primarnog mucanja koja predstavlja prirodnu nefluentnost govora u ranom uzrastu, vezanu za savladavanje govora. Dete nije svesno svog načina izgovora, samim tim i ne izbegava govorne situacije. Takav govor privlači pažnju okoline ali ne remeti sam proces komunikacije. Dešava se da govorni aparat ne može da isprati misaoni proces te stoga dete pravi pauze u izgovoru, ponavlja početne glasove, slogove ili cele reči, zastajkuje….

 Moj savet je da pratite dete još neko vreme, da vidite da li ima promene u načinu na koji dete komunicira. Ako ne dođe do poboljšanja u nekom kraćem periodu, obratite se logopedu koji će Vam pokazati vežbice, dati savet oko tretmana ako je potreban.
 Za sada su opšti saveti da ne prekidate dete dok pokušava da vam saopšti nešto. Nemojte govoriti umesto njega, ne završavajte rečenicu pre nego što on kaže ili zatraži pomoć.Probajte da napravite opuštajuću atmosferu u kojoj neće imati pritisak oko govora, i ne dozvolite da vidi koliko ste zabrinuti zbog svega ovoga. Iako su mali, naše emocije znaju da prepoznaju i da utiču na njih na negativan način.    Dete zamuckuje

S poštovanjem,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button