fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dete ne sklapa rečenice sa 3 godine

Čitateljka se obratila za savet jer dete ne sklapa rečenice sa 3 godine i zanima je mišljenje logopeda.

Pitanje:

Poštovani,

Ćerka mi u decembru puni 3 godine. Ona priča, ali ne sastavlja više od “mama daj to”.

Ona apsolutno sve razume, apsolutno sve. Na kraju dana, uvek prepričavamo gde smo bile, koga smo videle, šta smo kupile itd. Ja joj postavljam pitanja, ona rečima odgovara. Znači, nema onako “mama i ja smo išle” nego, ja pitam gde smo išle i šta smo kupile, ona na to kaže “dego, av av”( deksiko av av) smo kupile, primer.

pitajte logopeda 5

Foto: Canva & Demetra

Ja nemam problem u smislu da ona ne želi da ponovi za mnom, ja koju god reč da joj kažem da mi kaže, ona ponovi bez problema, samo što ne zvuči pravilno. Npr “ventilator” je “jejuanoj”, duga je “guga”, kiša je “ija”, zvezda je “jeja”.

Kada je pitam šta pada iz oblaka, ona mi kaže “IJA”. Kada je pitam gde je pregleda doktorka kada se razboli, ona mi pokazuje svuda ali govori mi “to” dok pokazuje. Planiram da je odvedem na pregled kod logopeda, ali me zanima Vaše mišljenje na sve ovo. 

Hvala! 

pitajte logopeda 4

Foto: Canva & Demetra

Odgovor logopeda: Dete ne sklapa rečenice sa 3 godine

Poštovana Ana,

Dobro ste odlučili da posetite logopeda. Do treće godine bi dete trebalo bez većih problema da izgovara višesložne reči. Moguće da je problem veliki broj glasova koje dete izgovara na nepravilan način tj. zamenjuje ih sa drugim glasovima što ukazuje na slabe fonemske i fonološke sposobnosti. U vezi sa tim bih Vas savetovla da svakako budete što pre uključeni u logopedski tretman, kako bi na vreme stvorila pravilne govorne obrasce i razvila fonematski sluh koji je neophodan za pravilan izgovor.

S poštovanjem,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Dete ne sklapa rečenice sa 3 godine
Dete ne sklapa rečenice sa 3 godine –

Foto: Canva & Demetra

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button