fbpx
Nega

Hidrogen u kućnoj apoteci

Kada spominjemo hidrogen (hidrogen peroksid – H2O2) obično prvo pomislimo na farbu za kosu. Istina je da se on kod nas najčešće kupuje kao dodatak farbi za kosu. Druga najčešća upotreba rastvora od 3% je za čišćenje ušiju. Ali, on se može koristiti i u druge svrhe.

Kako može sve da se koristi hidrogen?

Za farbanje kose

Njegova najčešća upotreba je definitivno za kosu. Dodaje se bojama za kosu za izbeljivanje ili bojenje. Vodite računa da koristite ga prema uputstvu, kako ne biste oštetili kosu i ispekli teme. Najveći procenat rastvora koji se koristi za farbanje kose je 12%, ali bi bilo najbolje da se držite onog od 6% kako ne biste previše oštetili svoju kosu i kožu glave. Prečesta upotreba na kosi će dovesti do njenog isušivanja i krtosti.

Čišćenje ušiju uz pomoć hidrogena

Lekari savetuju da začepljeno uvo slobodno možete pokušati da otčepite troprocentnim rastvorom.

Potrebno je da 2 puta dnevno u uvo sipate malo rastvora i sačekate par minuta da prestane da peni. Onda višak pokupite papirnom maramicom. Nekada je potrebno do 7 dana da se uvo otpuši, a ako ne uspete, moraćete da odete kod otorinolaringologa da vam tamo otpuše uši. Postupak će biti lakši jer je rastvor već omekašao cerumen.

Čišćenje rane hidrogenom

Sipajte 3% rastvor na ranu i videćete kako peni. On tako ubija bakterije, ali to će sa ranom uraditi i sapun i voda. Može nadražiti kožu i produžiti vreme zarastanja, ali ako u blizini nemate čistu vodu i sapun, onda je ovo odlično rešenje.

Pročitajte više o tome kako se čisti rana!

Hidrogen za afte, upaljene i otečene desni

Ako vam se dogodi da su desni otečene ili upaljene, probajte da ih ispirate mešavinom hidrogen peroksida od 3% i vode u razmeri pola-pola. Promućkajte oko 30 sekundi, a zatim ispljunite. Možete isto probati i sa rastvorom slane vode, a ako ne bude pomaka u roku od 7 dana, obratite se stomatologu.

Afte se uspešno saniraju ovim rastvorom, svakako ćete imati problem sa njima nekoliko dana, ali će ga ispiranje hidrogenom dva puta dnevno skratiti i olakšati vam vreme dok ne prođu u potpunosti.

Izbeljivanje zuba hidrogenom

Nemojte na svoju ruku koristiti proizvode za izbeljivanje zuba. Čak ni svi stomatolozi to neće uraditi dovoljno efikasno, a da u potpunosti očuvaju zdravlje vaših zuba. U apotekama postoji više proizvoda na bazi hidrogena koji se koriste za izbeljivanje, ali je svakako najbolja opcija da to radite u dogovoru sa svojim stomatologom.

Kao sredstvo za uklanjanje bubuljica hidrogen

Hidrogen se koristi u kozmetologiji upravo u sredstvima koja služe za saniranje bubuljica. Deluje kao i benzoil peroksid. Međutim, ako sami koristite ovaj proizvod često, može doći do isušivanja kože, koje će prouzrokovati još gore stanje. Ne bi bilo dobro da ga koristite ni ako imate ožiljke ili osip na licu.

VAŽNO: Nikada nemojte piti hidrogen kao što postoje saveti iz domena alternativne medicine. Ovo nije lek za rak, niti lek za bilo koju bolest. Držite se proverenih lekova i saveta svog lekara.

Pročitajte još: Da li farba za kosu zaista izaziva rak dojke? 

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker