fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dete kasni u razvoju i ne priča

Čitateljka se obratila za savet logopedu jer dete kasni u razvoju i ne priča, te nije sigurna šta treba i da li nešto treba da preduzme.

Pitanje: Dete kasni u razvoju i ne priča

Poštovani,

Imam devojčicu staru 22 meseca. Dete kasni u razvoju i ne priča. Na prvoj kontroli je ustanovljen hipotonus mišića. Bila je jako mlitava, nije podizala glavu. Sa tri meseca, počela je da diže glavu, sa devet meseci samostalno da sedi. Još uvek ne hoda. Pre nekih dva meseca, počela je da puzi, da se podiže i penje. Ne govori. Od reči kaže samo “mama” i “meme” za mleko. Pre toga je sa devet meseci govorila tata, deda, mama i baba.

Ne odaziva se uvek na ime.

demetra 79

Lepo se igra. Ponavlja radnje. Iskazuje osećanja. Ne razume baš sve. Recimo kad joj kažem ,,daj igračku” ona ne doda. A, kad joj kažem: “lezi na jastuk” ona legne ili “hajde da skupimo kocke” – skuplja. Ima kontakt očima…

Da napomenem da smo do 12 meseci jeli blendiranu hranu i da je povremeno gledala crtaće na maternjem jeziku, ne preterano. Kada uzme olovku zna da treba da crta. Sveska kada je naopako, ona je okrene i lista. Zabrinuta sam jako da li mogu biti veće posledice s tim da ona kasni u razvoju.

Isto tako, da napomenem, kada je pedijatar rekao da je hipotonična, ništa nije preduzeo po tom pitanju. Pa ni sad, na zadnjoj kontroli. Samo priča kako je izuzetno plašljiva i oprezna. Imamo strah. Bila je dva puta u bolnici: jednom sa 5 meseci i sa 9 zbog ešerihije. Od tada ima jako veliki strah. Molim Vas za mišljenje.

Srdačan pozdrav,

S.

pitajte strucnjaka logoped
Photo by Element5 Digital on Unsplash

Odgovor logopeda: Dete kasni u razvoju i ne priča

Poštovani,

Savetovala bih vas da obavite nekoliko dodatnih pregleda. Pored procene logopeda, uključiti i fizijatra i defektologa a oni će vas dalje uputiti ako smatraju da treba još neki specijalista da pregleda dete.
Hipotonija utiče na celokupnu motoriku, pa tako i na govor. Zbog toga bih vas savetovala da što pre otpočnete sa defektološkim tretmanom na kome će se raditi na stimulisanju krupne i fine motorike i na saznajnom razvoju.

Logoped će proceniti da li dete treba uključiti na tretman kako bi se stimulisao ekspresivni govor,pošto mi se čini iz onoga što ste napisali da ima razvijeno razumevanje.
Tražite drugog pedijatra tj. još jedno mišljenje i upute za dalje preglede jer kašnjenje postoji a najbolji rezultati i tretmanu se postižu kada se otpočne na vreme.

Dete kasni u razvoju i ne priča
Dete kasni u razvoju i ne priča

Pozdrav.

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button