fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dete je napeto kada priča

Čitateljka se obratila jer ne zna šta da radi. Dete je napeto kada priča i potreban joj je savet logopeda.

Pitanje: Dete je napeto kada priča

Poštovana Marija,

Dobar dan. Imam problem sa kojim se borim par godina unazad. Moj sin ima 10 godina. Ima problem sa govorom. Nekako, kada priča, ispušta vazduh, ne ponavlja reči, ali ponekad imam utisak da se muči, da je napet. To se dešava uglavnom kada priča sa odraslima (imam utisak kao da ima strah). Nije konstantno nego periodično. Kod logopeda smo išli i rekli su da nije mucanje nego da treba da stekne samopouzdanje s obzirom da ima mlađeg brata i sestru. Kažu da je to sve na emotivnoj bazi jer je nežan.

Dubravka

logoped 4

Odgovor logopeda: Dete je napeto kada priča

Poštovana Dubravka,

Ako sam dobro razumela Vaš sin ponekad nije u stanju da izgovori reč nego kada pokuša da našto kaže umesto glasa ispusti samo vazduh. Kao da obezvuči svoj ekspirijum (izdah na kome se stvaraju glasovi tj. reči, prolazeći kroz artikulator).
Morala bih da se složim sa koleginicom koja Vam je ukazala da je problem najverovatnije u vezi sa njegovim trenutnim emotivnom statusom u datoj situaciji kada se to dešava. Pogotovo što je periodično i u vezi sa nekim situacijama kada oseća nelagodu ili strah. Moguće je da se mišići zaduženi za produkciju govora stegnu i zgrče u momentu.Ili se možda on toliko utiša pri pokušaju da govori da se ne čuje ustvari sam govor već samo izdah.

Mogla bih da Vas savetujem da je najbitnije da radite ne njegovom samopouzdanju. Kako ono bude raslo biće sigurniji u sebe i prateće pojave poput izbegavanja govorenja ili tihog govora i ispuštanja vazduha će polako jenjavati. Pokušajte da uvidite koje su to situacije i da ga polako uz ogromnu podršku izlažete sličnim ali manje frustrirajućim situacijama u kojima će on polako razbijati strah.

domaci zadaci 1

Npr. ako je detetu neprijatno da samo kupi nešto u radnji i da pita trgovca koliko nešto košta, prvo čete Vi ići sa njim i bodriti ga da to kaže ili ćete pitati zajedno dok ne dođe u situaciju da mu postane prijatno i da sam poželi da nešto kupi i plati. Takav metod se radi i kod drugih govornih poremećaja ( poremećaja fluentnosti npr.)kada se polako i sistematično osoba izlaže određenim situacijama koje izazivaju strah od govora i komunikacije uopšte, što im pomaže da savladaju strahove i uspešno primene naučene tehnike u životnim situacijama kojima su svakodnevno izloženi.

Moguće je da način koji ste opisali: da on govori u nekim situacijama, neka tehnika koja mu pomaže da dodatno razmisli i uobliči svoj govorni iskaz pre nego što bude siguran da želi da ga kaže.
Mogli biste da pokušate sa vežbama disanja, relaksacijom i masažom sa posebnim osvrtom na oralnu regiju. Možda bi dovelo do osećaja relaksiranosti i oslobađanja od stresa koji ima pri govorenju.

To je sve što bih u ovom momentu mogla da Vas savetujem u vezi sa podacima koje ste naveli. Ako imate još nekih pitanja molim Vas budite slobodni da pišete.

S poštovanjem,

Dete je napeto kada priča
Dete je napeto kada priča

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Pročitajte: Dete ne koristi glasove Š, Č, Dž i Ž u govoru?

Objavljen: 20. septembar 2019. godine, ažuriran: 29. mart 2023. godine

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button