fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dete ne koristi glasove Š, Č, Dž i Ž u govoru?

Čitateljka se obratila logopedu jer njen sin ne koristi glasove Š, Č, Dž i Ž iako ima skoro 4 godine i pitala za savet šta bi trebalo da preduzme.

Pitanje: Govor logopedDete ne koristi uvek glasove Š, Č, Dž i Ž u govoru?

Poštovana,

Moj dečak ima skoro 4 godine i još uvek ne koristi glasove Š, Č, Dž i Ž u svakodnevnom govoru. U koliko ga pitam da izgovori te glasove ili reči sa njima, on to uradi. Ali kada brzo razgovara još uvek ih izgovara kao S, C, Z. Da li će ih usvojiti u svakodnevnom govoru?

Unapred hvala! Tamara

Odgovor logopeda: Dete ne koristi glasove Š, Č, Dž i Ž

Poštovana Tamara,

Vaše dete pripada uzrasnoj grupi 3,5 – 4,5 godine gde se očekuje pojava navedenih glasova. Kao što ste spomenuli u nekim rečima i u određenim pozicijama u reči ih dete pravilno izgovara, što govori u prilog tome da je dete usvojilo glasove i da ih diskriminiše u odnosu na druge glasove. Sledi period kada treba da ih automatizuje u spontanom govoru. Vi mu možete pomoći tako što ćete vežbati sa njim izgovor reči gde se Š, Ž, Č i Dž nalaze u raznim pozicijama.

Počnite sa rečima gde su ti glasovi na početku reči, naglašavajući ih. Potom pređite na reči koje sadrže te glasove u sredini i na kraju reči. Kada primetite poboljšanje nastavite sa rečenicama i pesmicama koje obiluju pomenutim glasovima. Svakako, za par meseci odvedite dete kod stručnjaka (logopeda) koji će Vam dati smernice da li je vašem detetu potreban tretman i dati konkretne savete.

Dete ne koristi uvek glasove Š, Č, Dž i Ž
Dete ne koristi uvek glasove Š, Č, Dž i Ž

Srdačan pozdrav,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Objavljen: 30. septembar 2015. godine, ažuriran: 27. mart 2023. godine

Prve reci logoped s

Save

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button