fbpx
Logoped

Dete izgovara V umesto L

Dete izgovara V umesto L i njena majka pita da li treba da brine zbog toga ili je to normalna pojava obzirom da ima tek 3 godine.

Pitanje:

Poštovani,
Ćerkica je pre mesec dana napunila 3 godine. Napredna je u konverzaciji. Naravno, slova L,R još uvek ne izgovara u svakoj reči, ali od skoro primećujem da u pojedinim rečima umesto slova R ubacuje slovo L. I tada onako zvučno i čisto izgovori slovo L. Međutim, kada joj kažemo u igri da izgovori slovo L ona kao i ranije izgovori nesto kao V. Interesuje me da li bih trebalo da se zabrinem ili je to sve normalno u njenom uzrastu? 
Hvala unapred na odgovoru
.

K.

logoped

Odgovor logopeda: Dete izgovara V umesto L

Poštovana K,

Nije neobično da deca njenog uzrasta zamenjuju određene glasove drugim glasovima. Upravo glas R se obično menja glasom J ili glasom L. Obzirom da su i L i R na gornjoj poziciji tj. iza gornjih zubića, znači da govorni aparat sazreva i da se polako “priprema” za pravilan izgovor glasa R.

To što i dalje ne izgovara L u rečima je u vezi sa fonemskim sluhom, koji nije zreo u ovom periodu. Kada joj izgovorite L ona ima drugačiju akustičku sliku glasa povezanu sa određenim načinom izgovora, tj. usnenim L – ili V kako ste naveli.

Dajte joj još malo vremena. Obzirom da se L spontano pojavilo kao zamena glasu R, trebalo bi u sledećih par meseci da počne da ga upotrebljava i rečima u pravilnoj poziciji.
Ako se to ne dogodi, možete zakazati logopedski pregled gde će vam stručnjak dati savet na koji način ćete vežbati izgovor ovog glasa.

dete izgovara V umesto L
Dete izgovara V umesto L

S poštovanjem,
Marija Ranisav

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Midas

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button