fbpx
Logoped

Dete ima problem sa izgovorom Š, Č i Ž

Majka se obratila logopedu zbog toga što njeno dete ima problem sa izgovorom Š, Č i Ž.

Pitanje:

Poštovana,

Moj sin ima 4,5 godine i ima problema sa izgovaranjem š, ž, č. Njegov vokabular je, čini mi se, bogatiji od njegovih vršnjaka, ali izgovor je lošiji u odnosu na istu tu decu.
Da li je pravo vreme započeti terapiju kod logopeda ili se može još neko vreme tolerisati nepravilno izgovaranje gore pomenutih glasova?

S poštovanjem,

Bojana

Odgovor logopeda: Dete ima problem sa izgovorom š, č i ž

Poštovana Bojana,

Pravo je vreme za otpočinjanje tretmana. Upravo se glasovi iz te grupe – Č, DŽ, Š i Ž pojavljuju oko četvrte godine i očekuje se njihov pravilan izgovor.
Glasovi R i Lj su jedini čiji se nepravilan izgovor toleriše do 5,5 godina.
Ako je dete saradljivo, razume naloge – otvori usta, podigni jezik gore, liži gornju usnu, stegni zubiće itd. nema razloga da ne započnete sa vežbicama za pravilan izgovor.
Što se duže bude zadržavao nepravilan izgovor kod deteta teže će usvojiti novi obrazac pokreta i automatizovati ga u govoru. Dete ima problem sa izgovorom Š, Č i Ž

Pročitajte još: Vežbe za razvoj govora

S poštovanjem,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Prve reci logoped s

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker