fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dete ima dijagnozu disfazija

Čitatelj se obratio logopedu zbog zabrinutosti što ništa ne priča, a dete ima dijagnozu disfazija.

Pitanje:

Pozdrav,

Imam par pitanja za Vas. Sin mi uskoro puni 4 godine. Dete je veoma pametno i samostalno. Do skoro nije pričao ništa. Ide kod logopeda godinu dana, dosta je napredovao, ali ne onoliko koliko bi trebalo.

Ide u vrtić, lepo se druži sa decom, Trudi se da govori, ali retko šta razumem. Dijagnoza disfazija.

COVID-19 kod dece i beba

Odgovor logopeda: Dete ima dijagnozu disfazija

Poštovani,

Imam malo podataka na osnovu kojih bi mogla da komentarišem ili dajem konkretan savet.

Možda bi trebalo da odete na timsku procenu (defektolo, dečiji psihijatar, psiholog, ORL specijalista). Prosto da uradite komletnu procenu detetovog razvoja. Moguće da su mu potrebni i dodatni tretmani (kod defektologa, reedukacija psihomotorike ili još neka dodatna podrška). Ali to ćete znati jedino posle pomenute procene.

Zamolite Vašeg logopeda da Vas uputi u kojim ustanovama sve ovo možete obaviti. Mora se znati osnovni uzrok kašnjenja govora i jezika i napraviti dobar stimulativni  plan. Stoga bih Vas savetovala da što pre obavite ove preglede i potražite još nečije mišljenje.

Dete ima dijagnozu disfazija
Dete ima dijagnozu disfazija

Srdačan pozdrav,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Prve reci logoped s

Midas

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button