fbpx
Logoped

Dete govori samo 2 glasa, a ima 4 godine

Majka se obratila logopedu zbog toga što četvorogodišnje dete govori samo 2 glasa i pita se da li još nekako može da mu pomogne, osim što ga vodi kod logopeda već godinu dana.

Pitanje:

Poštovana i draga Marija,

Molim Vas za savet: moj sin će u junu napuniti 4 godine, bojim se da nikada neće progovoriti kao druga deca. Naime, on govori samo po dva glasa, kada se natera kaže reč. Na primer, kad me zove kaže “ma” (mama), “ta” (tata) “Pave”  zove brata Pavla.
Vodim ga kod logopeda već godinu dana, ali on se samo igra dok je na tretmanu. Sve razume, čuje, živahno je dete, jako tvrdoglav, mora sve da bude po njegovoj volji. Što se tiče motorike već dugo sam jede, oblači se, pelene je rano ostavio.
Moje pitanje glasi šta dalje, kako da mu pomognem, koje vežbe da radim sa nim.
Prezahvaalna majka,
Vesna

Poštovana Vesna,
Prvi pregled logopeda
Dete govori samo 2 glasa, a ima 4 godine

Odgovor logopeda: Dete govori samo 2 glasa, a ima 4 godine

Kao sto ste i sami rekli dete je već neko vreme na tretmanu, i svakako bih vam savetovala da nastavite da odlazite. Možda izgleda kao igra ali kroz tu igru deca mnogo toga usvoje i nauče. Ne znam šta je uzrok usporenog govorno-jezičkog problema Vašeg deteta, ali je svakako krenuo da priča (progovorio) a Vi ste mu najveća podrška. Nastavite da imenujete predmete i životinje iz slikovnica.

Dete govori samo 2 glasa, a ima 4 godine
Dete govori samo 2 glasa

Pokušajte da, kada to radite, ostvarite vizuelni kontakt sa detetom tj. da vas dete gleda dok izgovarate kako bi video pokrete vaših usana. Ispevavajte vokale npr. MAAAAMAAA, BEEEEEBAAAAA… Malo se igrajte sa visinom glasa kada želite da naglasite neki pojam (Veeeeelika lopta… produbljujući svoj glas). Imenujte sve što vidite, sve što detetu okupira pažnju, sve radnje, kako bi dete bilo izloženo novim rečima i moglo da poveže reči (zvuk) sa pojmom koji se imenuje.
Ako imate dodatna pitanja mozete me pozvati.
Pozdrav,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button