fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Da li je lenj pa ne priča?

Naš čitalac sumnja da je sin lenj pa ne priča i obraća se logopedu za savet.

Pitanje:

Imam sina 3 godine. Govori par reči: mama, tata, baba, deda i još nekoliko reči. Pokazuje šta hoće, ali ne može da izgovori.

Razume sve šta mu se kaže i to odradi, ali neće da priča. Da l’ je možda lenj, što se toga tiče? Šta uraditi po tom pitanju?

Pozdrav, R.

Dete od četiri godine ne priča

Odgovor: Da li je lenj pa ne priča?

Poštovani Radovane,

Razvoj govora i jezika se kao i sve ostale sposobnosti koje dete usvaja, razvijaju po određenom redosledu i u određenom razvojnom periodu. Tako da se sa manje ili više razlika progovaranje očekuje oko 12. meseca. Termin “lenj” na žalost u većini slučajeva stoji iza razvojnog poremećaja tj. kašnjenja koje dete ima.
Obzirom da dečak ima tri godine, savetovala bih Vas da u što skorije vreme zakažete logopedski pregled i da se utvrde razlozi kašnjenja i proceni njegov govorno jezički razvoj. Nemojte gubiti više vremena čekajući da spontano progovori jer je vreme za to bilo odavno. Obratite se stručnjaku kako bi dobili konkretne savete i pomogli detetu na najbolji način.

Da li je lenj pa ne priča?
Da li je lenj pa ne priča?

S poštovanjem
Marija Ranisav

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Midas

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button